Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Точно днес“ за чистотата на въздуха и словото

| обновено на 29.03.23 в 16:50
Снимка: Наташа Манева

В утрото на 30 март плавно вървим към поредните парламентарни избори и говорим за протести и недоволства, за чистотата на въздуха в класните стаи и грамотността на учениците, за РъБ-ове в обществото и тяхното значение. Ето и темите и събеседниците в четвъртък:

Обръщаме поглед към средното образование и пролетното издание на кампанията „Грамотни ли сме?“, което се провежда в Пловдив. За словото и как то се усвоява от учениците говорим с Ваня Чернева от ОДК – Пловдив, която е изготвила тестовете.

От ученето ще изместим фокуса към средата, в която се обучават учениците. Какво е качеството на въздуха в клас и застрашава ли здравето на подрастващите питаме Христо Атанасов, който е инициатор на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“.

В карловския град Баня назрява недоволство сред хората, заради намерението на НИНКН  центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в града да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Жителите готвят протести, но преди това се събират, за да обсъдят предстоящите действия и рисковете, които крие процедурата. Какви са притесненията им ще научим от  Рени Челибиева, която живее в Баня.

В минутите за култура говорим за една емблематичната група РъБ от 90-те години, която остави следа в историята на Пловдив и превърна града в сцена на политическото изкуство. Поводът е представянето на монография-албум за 12 души от РъБ. Разговорът е с един от членовете й Емил Миразчиев. 

Преди всичко това обаче е рубриката ни „Добро утро, ден!“. Тази седмица в нея гостува инж. Минко Кръстев.Професионалната му кариера е свързана с Радио Пловдив в продължение на 45 години. С него ни среща Веселина Пеева точно в 7:30.

Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Неделното утро споделяме заедно до 10. С надежда за повече красота, повече духовни търсения и овече споделеност помежду ни, поне в задаващото се лято! За хашимото и природната медицина р азговаряме  с Мира Делчева – фармацевт и хомеопат.  Покана за онлайн семинар на тема "Илюстрация на детска книга", ще получим от художникът - илюстратор..

публикувано на 10.06.23 в 16:05

Кремена Стоянова в "Добро утро, ден!"

Тази юнска седмица в "Добро утро, ден!" сме в компанията на Кремена Стоянова и прекрасния "Паралелен свят", който тя създава преди 13 години заедно с още седем майки на деца със специални потребности.  „Паралелен свят“ е сдружението, което не само приютява вече порасналите деца. То дава надежда и самочувствие на семействата им. И по- важното -..

обновено на 09.06.23 в 16:53

"Ден след ден" на същото ниво

Почти на същото ниво, както през миналата година, е резултатът от матурите по Български език и литература в Пловдив и областта. Средната оценка от 3.95 е почти равна на тази за страната, а в едно пловдивско училище всички работи на зрелостници са получили слаби оценки. В Пазарджик резултатите са още по-ниски, а областта е на едно от последните..

публикувано на 09.06.23 в 14:47

Успешен петък с „Вход свободен“

В петък, всичко изглежда някак...по-оптимистично :) Очаква ни ефирна среща с „Успех за цял живот“, онлайн тренинг за младежи. Интервю на колегата Дарина Иванова. В рубриката „Брейнсторминг“, разговаряме с родовия терапевт Аида Марковска за това, какво значение има сезонът, в който сме родени, за рода ни? Очаквайте и рубриките „Четем с..

публикувано на 09.06.23 в 09:30

„Точно днес“ за държавния бюджет и предприемачеството

Новото правителство вече започна работа, а избирателите броят дните до така чакания бюджет 2023. Броят, защото от него зависи социалната политика на страната ни и плащанията по това перо, зависят и заплатите на редица държавни сектори, обвързани с бюджета, зависят и доходите на тези, които работят на минимална заплата. Какво настояват синдикатите..

публикувано на 08.06.23 в 16:09