Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ за чистотата на въздуха и словото

| обновено на 29.03.23 в 16:50
Снимка: Наташа Манева

В утрото на 30 март плавно вървим към поредните парламентарни избори и говорим за протести и недоволства, за чистотата на въздуха в класните стаи и грамотността на учениците, за РъБ-ове в обществото и тяхното значение. Ето и темите и събеседниците в четвъртък:

Обръщаме поглед към средното образование и пролетното издание на кампанията „Грамотни ли сме?“, което се провежда в Пловдив. За словото и как то се усвоява от учениците говорим с Ваня Чернева от ОДК – Пловдив, която е изготвила тестовете.

От ученето ще изместим фокуса към средата, в която се обучават учениците. Какво е качеството на въздуха в клас и застрашава ли здравето на подрастващите питаме Христо Атанасов, който е инициатор на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“.

В карловския град Баня назрява недоволство сред хората, заради намерението на НИНКН  центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в града да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Жителите готвят протести, но преди това се събират, за да обсъдят предстоящите действия и рисковете, които крие процедурата. Какви са притесненията им ще научим от  Рени Челибиева, която живее в Баня.

В минутите за култура говорим за една емблематичната група РъБ от 90-те години, която остави следа в историята на Пловдив и превърна града в сцена на политическото изкуство. Поводът е представянето на монография-албум за 12 души от РъБ. Разговорът е с един от членовете й Емил Миразчиев. 

Преди всичко това обаче е рубриката ни „Добро утро, ден!“. Тази седмица в нея гостува инж. Минко Кръстев.Професионалната му кариера е свързана с Радио Пловдив в продължение на 45 години. С него ни среща Веселина Пеева точно в 7:30.

Още от категорията

Не/очаквани предизвикателства - "Точно днес"

В сряда ще следваме посоката на времето с въпроси за непреходната му сила и механизмите, които задвижват  човешките ни и политически страсти. Защо отстоянието между направените през годините грешки и очакването, макар и за късни поуки, често остава запълнено от недоизказаност и нови въпроси, вместо от повече мъдрост и разум? Територии на разговорите във..

публикувано на 27.02.24 в 16:50

Огради и изгледи отвисоко в "Ден след ден"

Поставената на Небет тепе ограда предизвика различни коментари и реакции още преди приключването на проекта за реставрация. Позициите "за" и "против" след изявленията от кмета на Пловдив и ръководителя на проекта "По крепостните стени на Филипопол" представят директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов и Павел Начев от сдружението..

публикувано на 27.02.24 в 14:59

През призмата на светлината във „Вход свободен“

Този вторник наш гост е Кристина Калчева. Говорим за изложбата ѝ „Нюанси на светлината“, която се открива на 29-и февруари, от 18 часа, в галерия "Андромеда Арт", в Стария град на Пловдив. С нумеролога Мария Иванова и с психолога Елена Виделова коментираме събитието „Моето психодраматично име“, на 29-и февруари, в Пловдив. Очаквайте и..

публикувано на 27.02.24 в 09:30

На преден план "Точно днес"

Сутрешният поглед към деня минава през разговори за здравето на децата, политическата какафония преди ротацията, трафикът по време на ремонти, не/възможните прогнози по време на война и класическите произведения на български художници, които излизат от тишината на хранилищата. Чуйте в предаването:  - д-р Полина Стойнова от Спортния диспансер в Пловдив,..

публикувано на 26.02.24 в 17:16

"Ден след ден" по стъпките на делника

След 11-та национална конференция ДПС вече е с двама съпредседатели – дългогодишният депутат и бивш екоминистър д-р Джевдет Чакъров и председателят на ПГ на движението Делян Пеевски. Делегатите приеха предложението на почетния председател Ахмед Доган лидерският пост да се раздели между двамата. Накъде върви Движението за права и свободи и каква..

публикувано на 26.02.24 в 14:45