Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилията за правителство ще бъдат реализирани докрай

"Мисля си, че усилията да има правителство ще бъдат докрай реализирани. Няма да видим от страна на първата политическа сила нито една възможност да бъде пренебрегната, която може да събере сили за някакво правителство", заяви в интервю за програма "Точно днес" на Радио Пловдив политическият психолог проф. Антоанета Христова.

По думите й, отговорността на ГЕРБ - СДС е много голяма, защото тя е управлявала доста дълго. Така трупа управленски опит и мотивация да прави близки и далечни прогнози. Далечната прогноза е за усложняване на международната обстановка, а това предполага България да може да посрещне евентуална криза - нещо, което няма как да стане без правителство и икономическа стабилизация. 

Проф. Христова открои като важни приоритети стопирането на инфлационните процеси и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Струва ми се, че ГЕРБ - СДС са готови на големи компромиси", добави тя.

Много е важно в коалициите да има идеологическа, ценностна близост, но при наличие на криза трябва да има компромиси, допълни политическият психолог.

"Струва ми се, че ГЕРБ - СДС осъзнава тази ситуация на компромис. Ако нямаме правителство и сме нестабилни, и ако негативната прогноза се развие, това означава, че проруските нагласи могат да се увеличат и една партия като "Възраждане" да стане първа политическа сила. Не случайно те чакат своя момент - ще бъдат диалогични, ще подкрепят важни за България решения, но никога няма да влязат в коалиция, за да използват евентуален шанс", прогнозира проф. Христова.

Според прогнозата й коалицията ПП-ДБ няма да се раздели, "защото си приличат, те са естествена коалиция и са силно леви". "ПП не можем да ги търсим за коалиция, но ДБ има друга история. В тях има много леви хора като произход на членовете, свързани с бившите служби, с бившето ляво и гласоподаватели, които не осъзнават промяната. Те няма да се обвържат с ГЕРБ". 

Могат да се приемат компромиси с ДПС и БСП за кратко време и в името на финансова стабилизация, смята проф. Христова. 

По думите й, всички бягат от експертен кабинет, защото правят асоциация с правителството на Димитър Попов. "Той беше с БСП и СДС. Тези, които бяха по-големи, започнаха своя път надолу, а това е травма за политиците. Сега е моментът за политическо лидерство". 

Президентът ще покани политическите сили на разговори по начина, по който хората ги подредиха, смята още политическият психолог. 

Цялото интервю на Живка Танчева с проф. Антоанета Христова е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09