Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" сметки и параграфи

Сключи ли ГЕРБ-СДС политически брак с ПП-ДБ? Законодателният синхрон между първите две коалиции обезпечава ли коловоз за правителство? Има ли външен натиск за формиране на коалиция между първите две политически сили заради външнополитическите решения, които трябва да бъдат взети? "Дървено желязо" ли е договорката за ротационно председателство на Народното събрание и нарушава ли тази ротация конституцията?

Множество са въпросите от днешния парламентарен ден, в който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Има такъв народ" избраха Росен Желязков за председател на 49-ото НС.

Двама са събеседниците, с които ще ги коментираме - политолога проф. Росен Стоянов и  политическия анализатор Осман Октай.

И още:

Обречена ли е битката на източноевропейските държави с Брюксел срещу безмитния и безквотен внос на зърно от Украйна? Кой се възползва от въведените от ЕС „коридори за солидарност“, премахващи всички проверки на вноса на украинско зърно? Търсят ли се реално системни решения за засегнатите страни или отново ще се подхвърлят дребни пари на фермерите? Разговорът ще е с доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

От Пловдив:

Напрежение сред служителите на летище „Пловдив“ предизвика бавенето в изплащането на заплатите им. Те закачиха предупредителен надпис за протест в чакалнята на аерогарата.  Назряваща стачна готовност сред персонала и отговора на ръководството на летището обобщава в репортажа си Емил Костов.

При областния управител се проведе поредна работна среща за мащабния проект за градска железница в Пловдив. Строителството й ще започне най – рано след две години. Преди това трябва да се повдигнат жп линиите на бул. "Копривщица" и да се изгради нов железен мост над река Марица. Ясно е обаче, че железницата ще има три спирки между гара Пловдив и гара Филипово. Репортерският разказ по темата е на Елена Крушкова.

Започваме след новините в 15 часа, слушайте ни до 17.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Артистичен следобед с „Вход свободен“

Школата по народни танци, при народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“ в Пловдив, навършва 15 години. Поводът ще бъде отбелязан подобаващо. Разговаряме с Петя Маринова, секретар на читалището и хореограф към школата. Разговаряме с режисьора Петър Одаджиев, за мюзикъла „Фейм“ и новата му книга. Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и..

публикувано на 11.06.24 в 09:30

Накъде по пътя - "Точно днес"

Денят след изборите  2 в 1  -  ден на отрезвяването. Той няма да бъде само един. За хората, задаващи въпроси и изискващи да чуят аргументи за регистрираната си изборна активност или - обратното -  за тоталния си отказ от гласуване, анализите тепърва предстоят. Ще ги направят партиите и лидерите им, които засега запазват мълчание. А после ще последва..

публикувано на 10.06.24 в 17:36

Какъв избор направихме "Ден след ден"?

С час повече ще бъде времето днес на следобедната програма „Ден след ден“. След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, от 14.00 до 17.00 часа ще чуем коментарите на политолозите Любомир Стефанов и Ружа Смилова , на политическия анализатор Георги Харизанов и на директора на „Портал Европа“ Юлиана..

публикувано на 10.06.24 в 13:45

"Вход свободен" - динамично начало на седмицата

В понеделник ви срещаме накратко с много от предстоящите за седмицата събития!  В Асеновград тази вечер ще се състои камерен концерт "Пътешествие из музикалните епохи", в който участват Благовест Георгиев - китара и струнен квартет от изявени музиканти. Повече за програмата, ни разказва китариста Благой Георгиев.  Маестро Константин Костов, представя..

обновено на 10.06.24 в 11:33

С жълт код и с изборите си започваме седмицата „Точно днес“

Началото на новата седмица започваме с предупреждение за жълт код за горещо време в цялата страна, но и с „горещите“ резултати от направените от нас избори. След вота 2 в 1 – какво ни очаква – ново бъдеще за България или по две от  същото? Следим последните резултати от вота за български и европейски парламент. Как премина следизборната нощ..

публикувано на 09.06.24 в 21:49