Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕГ „Иван Вазов“ отбелязва 65 г. с поредица инициативи

Гимназията е първото в България Гугъл референтно училище

Езикова гимназия „Иван Вазов“ дава начало на инициативите за 65-годишнината си. През тази година, през месец май ще се съберат завършилите Руската гимназия в Пловдив. Както вече съобщихме, че ЕГ "Иван Вазов" ще е първа в страната с изцяло дигитално образование, в близките две години. Сега паралелките без учебници са 26, от общо 45.

250 училища в България активно работят с интернет базирано обучение. ЕГ „Иван Вазов“ е най-добре дигитализираното училище в страната. Тук работи модерен СТЕМ център от миналата година, подновена е библиотеката, ще кандидатстват с проект и за втори СТЕМ център, за средствата от Плана за възстановяване и устойчивост.

През април разказваме с екипа за всички събития, които предстоят през годината в Руската гимназия. 

В седмицата след 6 май е предвидена среща на поколенията. Неслучайно е избран съботен ден – 13 май, за да имат възможност да дойдат повече хора от цялата страна, а и от чужбина, които в този момент са в Пловдив. Планирано е срещата да започне в кинозалата, след което бившите възпитаници на Руската ще направят разходка из гимназията, за да видят обновленията и модерния STEM център. 

За инициативите разказа Елена Вързилова, преподавател по БЕЛ. Тя съобщи, че след направената анкета за любимия роман на ЕГ „Иван Вазов“, това е "Под игото", следван от "Тютюн", третото място е за романа "Гордост и предразсъдъци", следва поредицата за Хари Потър.

Борис Ангелов, бивш възпитаник на  училището, днес студент по право в СУ спечели конкурса за химн на гимназията.

Цветина Минкова от ЕГ „Иван Вазов" впечатли всички на Националната СТЕМ конференция с проекта "Предизвикателство с електролити". На 13 април тя стана национален победител в категория SUPER STEM EUROPE- технологии. 

Божидара Апостолова от 8 а клас, с испански език спечели награда по физика за Спейс камп в Турция.

Още през миналата година учениците от първата паралелка, която се обучава по модела 1:1, които са зрелостници, предложиха идея за ежегодно честване чрез образователна туристическа обиколка из местата в Пловдив, които са свързани с Вазов. На 26 май за първи път всички осмокласници ще преминат туристическа обиколка по маршрутите на Вазов в Пловдив. 

Честванията ще продължат и след 15 септември 2023 г. Патронният празник на гимназията ще бъде отбелязан през есента, със старта на новата учебна година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Свързани новини

Руската гимназия кандидатства за втори STEM център

ЕГ „Иван Вазов“ Пловдив отбелязва 65 години с поредица инициативи през цялата година. Срещата на поколенията от Руската гимназия е насрочена за 13 май, в събота. Гимназията е първото в България Гугъл референтно училище. Целта на директора Вихра Ерамян е до две години всички паралелки да се обучават по модела 1 към 1, което провеждане на..

публикувано на 21.04.23 в 09:52