Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега Европа е по-единна от всякога

Войната на Русия в Украйна сплоти всички европейски държави независимо от позициите им към политиките на Русия преди тази агресия, това каза в Деня на Европа за Радио Пловдив Юлияна Николова, ръководител на "Портал Европа". Тя подчерта, че Европа сега е по- единна от всякога.

Юлияна Николова припомни ценностите на ЕС - на първо място запазването на човешкото достойнство, върховенството на правото, равноправието, зачитане на правата на всеки, включително на малцинствата. "Така че войната само засили ценностната основа, на която е изграден ЕС", подчерта тя .

Николова коментира различните мнения в ЕС относно европейската отбрана. "Още когато се роди идеята за единната европейска отбрана, то тя не беше приета единно от страните членка. Според някои от тях отбраната трябва да стои вън от съюза, защото той е създаден на икономически принципи. От друга страна войната сега отвори допълнителен разговор за европейската отбрана – какво е необходимо да направи Европа, за да няма държави членки, които да се чувстват незащитени или да са джудже на фона на американската военна сила".

Юлияна Николова беше категорична, че ЕС няма друго бъдеще извън Зелената сделка. "Тя е без алтернатива. Големият дебат в ЕС сега е как Европа да бъде адектавно конкурентноспособна на САЩ. Но забавянето на климатичните промени и създаването на екологично безопасна околна среда остава приоритет за ЕС".

По Плана за възстановяване и устойчивост в България не се проведе никакъв дебат по реформите, включително и в сферата на правосъдието, посочи Юлияна Николова. Според нея това е слабост на българската държава. "Голяма част от реформите у нас се правят под мотото: „Европа ни го иска“. Тя беше категорична, че трябва да разберем, че отговорността е наша и е добре да се постигне съгласие в обществото каква съдебна система искаме. " Едва след това ще трябва да убедим межгданародните институции, че това е системата, която ще постигне справедливост за всички ни", каза в заключение Юлияна Николова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50