Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изявленията на Гешев минираха шанса за кабинет с първия мандат

След изявленията на главния прокурар Иван Гешев по отношение на лидера на партия ГЕРБ шансът за подкрепа на кабинет с мандата на ГЕРБ пада, каза в  предаването "Точно днес" политологът Димитър Аврамов.

Той смята, че "нито една от партиите, които претендират, че има чисто лице и да прави истинска съдебна реформа не може да подкрепи такъв кабинет. Трябва нещо да е вярно - или това, което до вчера се случваше в отношенията между главния прокурор и бившия премиер, или това, което се случва сега". И , ако това не стане ясно, каквато и да е управлението, то ще стои върху противопехотни мини.

В този смисъл според него първостепена задача на ГЕРБ не е да прави кабинет, а да се изчисти от клеймото, което им лепна главния прокурор. Според него очевидно Гешев "не харесва" приоритетът на Мария Габриел той да бъде отстранен, но въпросът е къде беше тя в последните три години.

Димитър Аврамов не смята, че негативите за ГЕРБ преливат позитиви към ПП - ДБ, защото те пък са сложили каруцата  пред коня с оповестения си кабинет. 

Колкото повече ескалира кризата, толкова по- очевидни стават зависимостите на политическите рпарти и става все по- ясно, че трябват нови хора. Настоящите може би ще намерят някъкъв начин да се говорят в рамките на трите мандата, защото и те са в пложението на Гешев "борят се за пост, който не заслужават и на който не знаят какво да правят". 

Ако ли не - ходим на избори "докато ни посинеят пръстите". Според Аврамов в обществото няма криза, кризата е в държавата и тя трябва да се я реши.

Последните скандали показват, че прокуратурата не може да работи и е очевидно, че ръководителите й трябва са ходят, защото са негодни за постовете и, ако това не стане по лесния начин с оставки, ще стане по трудния - с обществено напрежение, саза политологът.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24