Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" по майските точки и завои

| обновено на 21.05.23 в 17:36
Снимка: Диана Младенова

В седмицата, в която ще отбележим най-българския празник - 24 май, очакването е за правителство с първия мандат. Дали ще се оправдае то, или ще се задейства схемата, която води към нови избори, предстои да стане ясно до дни.

Темата коментираме със социолога доц. Мира Радева.

Продължаваме промяната гради свои структури по места. В Пазарджик местната партийна структура бе конфигурирана на празника на града, 21 май. Разговаряме с Ивайло Шотев, народен представител от Продължаваме промяната - Демократична България от Пазарджик.

Пловдивският университет днес ще проведе общо събрание за нов ректор, или проф. Румен Младенов ще остане на поста още 4 години. Ще чуем подкрепящите го студенти, както и гласовете на другите двамата кандидати - доц. Теодора Филипова и доц. Атанас Владиков. Технологията на избора описва председателят на общото събрание проф. Асен Рахнев

Иванка Петкова разговаря с Наталия Елис от Втори дом за създаването на "Парк на изящните изкуства" в двора им. Очаква се посещение в Пловдив на посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук.

В зона "култура" разговаряме с Бюрхан Керим, автор на романа "Лавандуловото момче". Книгата поучи наградата за дебютна проза на литературния фестивал "Южна пролет 2023" през април.

"Добро утро, ден!" тази седмица е със световноизвестния диригент и цигулар Максим Ешкенази, с него разговоря Антония Попова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена. Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията..

публикувано на 20.05.24 в 16:51

"Ден след ден" на 20 май

Създаването на едно работно място, освен ползи за конкретния служител и работодател, носи допълнителни ползи за местната икономика. В някои райони на страната ефектът е по-висок, в други по-нисък, отчитат в своето изследване  Пламен Ненов и Рада Павлова от Съвета за икономически анализи. Ще чуем от Пламен Ненов как този мултиплициращ ефект се..

публикувано на 20.05.24 в 14:55

"Вход свободен" - за отношенията в двойката и семейството

С приближаване края на учебната година  за  учиниците от начален  курс, родителите за  преден  път се изправят пред предизвикателството -  лятна  ваканция! Предизвикателство, да, защото дългоочакваната дълга ваканция за  децата, в  по -  честите случаи  е един  период,  в който родителите изпитват трудност в  поодсигуряването на свободното  време. Това..

публикувано на 20.05.24 в 09:30

С актуалните теми на седмицата „Точно днес“

В предизборно време финансовите искания за по-високи заплати изглежда се изпълняват най-лесно. Малко над 80 милиона лева ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на заплатите. Защо обаче висшите учебни заведения остават в стачна готовност? Отговорите търсим от Илиян Добрев , председател на организацията на Синдикат „Висше..

обновено на 19.05.24 в 18:07

Клуб "Неделя" за Щастието от първо лице

Дъждът днес не може да помрачи настроението ни и затова избираме дестинация "Щастие" в неделния следобед. В тази посока наш любезен домакин ще бъде г-жа  Йорданка Рабаджийска, с която заедно ще Ви поканим на първия по рода си фестивал "Психология на щастието", който ще се проведе на 2-юни в града на тепетата. Има ли рецепта за щастие, кои са..

публикувано на 19.05.24 в 14:00