Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Ешкенази в „Добро утро, ден!“

| обновено на 28.05.23 в 14:25

Световноизвестният диригент и цигулар Максим Ешкенази гостува в рубриката ни „Добро утро, ден!“ в най-светлата седмица за България, в която посрещнахме 24 май. Не скрива емоцията си, когато казва, че това е най-светлият празник за него.

„Ако имаме национално съкровище, това е нашият език“, категоричен е Ешкенази.

Максим Ешкенази продължава да дели времето си между България и САЩ. Той работи с едни от най-известните оркестри по света и у нас. На 24 май ще поведе похода на духа в Пловдив с концерта „Вивалди завинаги“ на Античен театър. Музикалното пътешествие в света на Антонио Вивалди е по повод празника на българската просвета и култура. Мащабната продукция, която проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, е с участието на Симфониета-Враца и актьорите Стефан Къшев и Борис Николов, а режисьор е Борис Радев.

Ешкенази, който е професор в Академията Колбърн, казва, че този концерт за него е специален, тъй като сред публиката ще има и пловдивски учители. Той е категоричен, че учителите, в един перфектен свят, трябва да са най-богатите и почитаните хора.

„Защото те са отговорни за бъдещето, а бъдещето е всичко. И трябва да им благодарим“, мотивира се Максим Ешкенази.

Световноизвестният диригент казва, че най-големият успех са децата му. И се оглежда в техните очи, защото са най-важни.

Максим Ешкенази с вълнение говори за Пловдив и признава, че е влюбен в този град.

„Пловдив има много, много история, която го прави цветен, жив и много любим град за мен“, казва световноизвестният диригент.

Максим Ешкенази обаче има и много хобита, които са далеч от музиката. Той е лицензиран пилот, обича да лети, а новата му страст е управлението на дронове.

В звуковите файлове можете да чуете интервюто на Антония Попова с Максим Ешкенази. И да ни слушате в ефир - всеки делничен ден в 7.30 ч. в "Добро утро, ден!". И отново в събота - от 8 до 9 ч. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

"Ден след ден" на 24 април

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването? Проверяваме с председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и с общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски . Кандидатстудентската кампания за Медицинския университет в..

публикувано на 24.04.24 в 14:41

"Вход свободен" - предстоящи ициативи и празници

В средата на работната седмица започваме бавно, но стремително да мислим в посока на предстоящите празници! В събота е Лазаров ден, в неделя е Цветница! Какви ще бъдат прищевките на времето, дали ще има слънце, ще можем ли да си направим пикник, да, това са въпроси, които изплуват в съзнанието ни винаги, когато предстоят почивни и особено празнични дни!..

обновено на 24.04.24 в 13:09

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43