Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ на Спасовден - протести и занаяти

| обновено на 24.05.23 в 19:18

На големия християнски празник Възнесение Господне, който народът ни нарича Спасовден, а за шофьорите е професионален празник, се движим по оста на темите и конфликтите на деня.

И четвъртък сутрин във фокуса на вниманието ни продължава да е политиката – направленията са две – съставянето на правителство и необходимостта от изготвяне на бюджет 2023, погледнато през призмата на поредното недоволство от заплащането в един от държавните сектори.

За ефективността на поредния нетрадиционен ход на политиците с цел излизане от парламентарната криза или с други думи казано правителство на ротационен принцип говорим с политолога Христо Панчугов.

На фона на опитите за съставяне на стабилно парламентарно мнозинство недоволството в държавния сектор продължава да назрява. Поредна стачка на служители ще бележи 25 май. Този път недоволството идва от работещите в Националния осигурителен институт, които настояват за увеличение на възнагражденията им с минимум 30 %. Стачните им действия са подкрепени от двата най-големи синдиката у нас КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Исканията на служителите от осигурителния институт коментираме с председателя на КТ Подкрепа в Пловдив Атанас Кръстев.

На Спасовден, който е професионален празник на шофьорите, обръщаме поглед към пътната безопасност и ефективните мерки за намаляване на инцидентите на пътя. Разговорът е с Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите.

А за традицията на Спасовден, за специалното хоро и молитвата за дъжд,  за забраните разказва доц. Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Поглед обръщаме и към занаятчийството. Председателят на Управителния съвет на Регионална занаятчийска камара - Пловдив  Тони Симидчиева ще ни покани на  Пролетния панаир на занаятите. Своите изделия там ще покажат 30 майстори и калфи. Ще има и демонстрации на живо.

В зона „Култура“ Веселина Пеева ни среща с Ивайла Александрова. Разговорът е за документалния й роман „Оловна тишина. Историята на един разстрел“.

Преди всичко това е поредната ни среща в "Добро утро, ден!" със световно известния диригент  Максим Ешкенази.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес споделяме следобедът си с Вас с усмивка и добро настроение и очакваме в замяна същото от Вас! :)))  Началото поставяме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надежда, а напротив посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов..

публикувано на 21.05.24 в 09:24

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена. Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията..

публикувано на 20.05.24 в 16:51

"Ден след ден" на 20 май

Създаването на едно работно място, освен ползи за конкретния служител и работодател, носи допълнителни ползи за местната икономика. В някои райони на страната ефектът е по-висок, в други по-нисък, отчитат в своето изследване  Пламен Ненов и Рада Павлова от Съвета за икономически анализи. Ще чуем от Пламен Ненов как този мултиплициращ ефект се..

публикувано на 20.05.24 в 14:55

"Вход свободен" - за отношенията в двойката и семейството

С приближаване края на учебната година  за  учиниците от начален  курс, родителите за  преден  път се изправят пред предизвикателството -  лятна  ваканция! Предизвикателство, да, защото дългоочакваната дълга ваканция за  децата, в  по -  честите случаи  е един  период,  в който родителите изпитват трудност в  поодсигуряването на свободното  време. Това..

публикувано на 20.05.24 в 09:30

С актуалните теми на седмицата „Точно днес“

В предизборно време финансовите искания за по-високи заплати изглежда се изпълняват най-лесно. Малко над 80 милиона лева ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на заплатите. Защо обаче висшите учебни заведения остават в стачна готовност? Отговорите търсим от Илиян Добрев , председател на организацията на Синдикат „Висше..

обновено на 19.05.24 в 18:07