Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да има бюджет, трябва да има кой да го направи

Снимка: БГНЕС

На 10 юни изтича действието на т. нар. удължителен закон за бюджета. Ако след тази дата няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира, съобщиха от Министерството на финансите.

Въпреки това, Парламентът все още не е започнал работа по бюджета за тази година. Политическите турболенции поставят редица рискове пред държавните финанси.

Анализаторът Красен Станчев, който е основател на Института за пазарна икономика, заяви пред Радио Пловдив, че трябва да има кой да направи бюджета

Ако все пак бъде съставено правителство, неговият замисъл е да поеме управлението на страната в дадената ситуация. То трябва да знае какво ще направи и да го разпише много подробно. След това да има анализ на резултатите и да се предаде на следващия премиер. 

Станчев описа какво трябва да се направи за финансите на държавата:

Трябва да се запушат всички дупки по линия на ДДС. Вероятно това ще доведе до положителен ефект от около 600 милиона намаляване на дефицита. 

При съкращаване на администрацията или при неизпълнение на капиталовата програма от малко над 8 милиарда вероятно ще останат около 4,5 - 5 милиарда. Това ще намали още дефицита.

И само от тези две неща дефицитът ще бъде сведен до близо 4%, предположи Станчев. 

И като се направят още някои неща, които са очевидно по - трудни, като премахване на дупките по линията на добавена стойност и т. н. и ако има известно замразяване на разходите, отлагане на увеличаването на Минималната работна заплата или пък промяна на схемата, по която се изчислява, то тогава ще се стигне до бюджетен дефицит, който е близък до 3%.

Станчев коментира и протестите на служители от различни администрации и браншове с искане за по - високи заплати.

Той отбеляза, че за да се случи това, трябва да има технически възможности - т. е. да има бюджет. Със сегашния бюджет това не може да стане, категоричен е икономистът. 

За НОИ има достатъчно резерви. Резерви има и за други неща - около половината от фискалния резерв, а това са около 5 млрд. лв. са на разположение, обясни Станчев. По думите му, увеличение на конкретните възнаграждения е много трудно, а за НОИ е нправо незаконно.

Финансирането на общинските бюджети - това е другото нещо, което е много важно, и което вероятно ще бъде спойката за сключване на споразумение за правителство, смята Красен Станчев. 

Той подчерта, че за да функционират общините, трябва да имат бюджети. Това е проблем за около 80% от общините, които имат повече разходи, отколкото приходи и те са на издръжка на централния бюджет.

За 20% от общините, включително София, не би имало проблем, тъй като те могат да сключват договори за всякакви услуги, които да бъдат платени в бъдеще. 

Не вярвам да има съкращения в администрацията, за да се финансират увеличенията на заплатите с тези съкращения, зяви анализаторът.

Станчев коментира и факта, че политиците бързат повече с пормените на НПК и главния прокурор, отколкото да работят по бюджета. 

Той подчерта, че е абсолютно очевидно, че сегашният главен прокурор е тръгнал да си отмъщава на всички и за всичко и ще създава паника в парламентарната конфигурация. Това ще бъде от полза на други партии, някои от които дори са по - лоши от тези, които се опитват да направят правителство

Интервюто на Емил Костов с Красен Станчев е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58