Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Руми Киризиева за Световния ден на околната среда


В Международния ден на околната среда и в предаването "Вход свободен" Ви срещнахме с Руми Киризиева от сдружение БГ Бъди активен. Като част от организация, чиято кауза е свързана с опазването на природата и разделното събиране на отпадъци, тя сподели с нас 

"Днешният ден е именно денят, в който трябва да си припомним, че трябва да живеем с хармония към околната среда и да преосмислим отпечатъка, който оставяме върху нея. Редица от нашите инициативи са свързани именно с това..."

Открити спортни тренировки, Plogging (спорт в комбинация с почистване), чисти игри, щафетни надпревари и походи в природата - са само част от заниманията, с които те като сдружение ангажират децата по интересен и креативен начин в темата за разделното събиране и рециклиране. Поговорихме и за добре познатия на пловдивчани Шишеяд, който буквално яде пластмасови бутилки, като по този начин стимулира хората и да рециклират, и да се движат. 

По думите на Руми Киризиева, Спорт #Безотпадъци е проекта, който ежедневно ни припомня за това колко е хубаво да спортуваме на чисто и че трябва да внимаваме какво често “забравяме” след себе си по време на културни и спортни мероприятия.

Целият разговор с нея можете да чуете в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Станка Лазарова

БНР подкасти:

Още от категорията

Думата Независимост доста пари

"Темата за 22 септември 1908 г. е много сложна, защото това е един добре подбран дипломатически ход, с който България заяви категорично, че иска да се върне на картата на  цивилизованите държави и да бъде самостоятелна във взимането на своите решения", каза Адриан Петров -  режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци..

публикувано на 22.09.23 в 10:54

Борбата не е за пари, а за правила срещу украинския дъмпинг

Имаме сгрешена политика в земеделието.  Когато тръгнахме да влизаме в Европейския съюз, ние земеделците  с голяма надежда решихме, че нещата тръгват по нов път и за известно време бяхме обнадеждени, но постепенно дойдоха разочарованията, защото Европа гледа новите членове и специално  България, както мащеха децата си.  В един момент се оказа,..

обновено на 21.09.23 в 16:37
Калоян Стайков

Либерализация на цените не означва непременно поскъпване

Освобождаването на цените на тока за битовите потребители би могло да влезе в сила от 1 януари 2026 година-както е заложено в проектопромените в Закона за енергетиката, които ресорната комисия в Народното събрание одобри на първо четене.  Дълго отлаганата стъпка се свързва основно с поскъпването на  тока за бита, макар че тази последователност не..

публикувано на 19.09.23 в 15:36

Животновъдите искат не само пазари, но и субсидии

"Подкрепяме протеста при това тежко положение на рисково оцеляване. В момента ние продаваме нашата продукция под себестойност и тази разлика няма кой да я поеме. Не виждам как, ако човек е реалист, как може да не иска да изрази своето недоволство към случващото се в бранша". Това заяви председателят на ОС на Националната асоциация на биволовъдите в..

публикувано на 19.09.23 в 10:49

Пчеларският сектор е в дълбока криза

"Проблемите в нашия сектор са изключително големи. Ние подкрепяме националния земеделски протест, тъй като много години те бяха неглижирани. Има забавяне на кризисните мерки за сектора, забавяне на откриването и на прием за интервенциите и не на последно място - несформиране на т.н. Съвет по пчеларство, който трябва да се сформира към МЗХ, съгласно..

публикувано на 18.09.23 в 11:42