Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процесите във ВСС се случват под недопустим политически натиск

Според Цвета Рангелова промяна на Конституцията от това НС няма да има

Смяната на главния прокурор и процесите във ВСС се случиха под недопустим политически натиск, каза депутатът от "Възраждане" и член на правната комисия на НС Цвета Рангелова. 

Тя отбеляза, че изборът на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността Главен прокурор е бил най- очакван,  въпреки че са се обсъждали и по- нормални хипотези, по - отдалечени от бившия главен прокурор. 

"Като се има пред вид, че той започна пръв атаките срещу Гешев, този избор не е случаен", каза Рангелова.

Тя отбеляза, че процесите по изчистване на съдебната система ще отнемат много време, защото в нея са влезнали много "калиники" в последните години.

Цвета Рангелова е категорична, че този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор, защото вече е с изтекъл мандат, а и "както се вижда той не прави добри избори". 

Депутътът отбеляза, че партия "Вързраждане"  досега не е търсена за консултации по конституционната реформа. ПП- ДБ предпочете да привлече ДПС, въпреки че Възраждане е трета политическа сила и това буди недоумение.

Цвета Рангелова отрече с излизането си от зала тяхната парламентарна група да е помогнала за избора на Делян Пеевски за член на Комисията за промяна на Конситутцията. Той , казва тя, беше избор от новото мнозинство и с помощта на БСП, които са вдигнали кворума в заседанието.

"Никой от останалите не може да ни използа,за да оправдава неуспехи или да обяснява успехите си", настоя Рангелова.

Тя заяви, че с обикновено НС не може да се реши да има или да няма въобще Главен прокурор. В това НС, това което може да се случи е да се ограничат правомощията на главния прокурор, но за тази промяна трябва да има мнозинство от 180 гласа.  Затова е чудно, че на се поканени за разговор. 

"Най- вероятно в интрига да ни забъркат, без да ни канят и да кажат, че Възраждане не е подкрепила предложението".

Партията няма да подкрепи ветото на президента срещу изваждането на следствието от прокуратурата, което беше прието по тяхно предложение.

Цвета Рангелова прогнозира, че промени в Конституцията няма има. 

Такива промени се правят, кагото има съществена нужда от  преуреждане на обществени отношения, каквато в момента няма. На второ място необходимо е огромно мнозинство, каквото няма и каквото няма да може да се осигури, съдейки по поведението на управляващите.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56