Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четем и слушаме звуците на времето - "Точно днес"

Само ден преди лятото Пловдив ни предлага магия от книги и звуци на териториите на два фестивала - литературния "Пловдив чете" и  OPERA OPEN на Античния театър с неговото Десето юбилейно издание. Посланията им хармонират на високия артистичен дух на хилядолетния град, в които се оглеждат днешните тревожни и забързани хора.

В съвсем друг коловоз набъбват въпросите от всеобщото питане докога ще вървим след укритите истини за живота ни, неясните връзки  между политиците, кръговете на влияние, корупцията и скандалните разкрития  по високите етажи на държавата и институциите. И докъде ще стигнем, когато моралните репери се оказват  извън координатната система на управленските ценности.

Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че напуска съдебната система и даде заявка за политическа кариера. За хаоса в съдебната система и отраженията на скандалите в политическия живот на държавата - политическият анализатор от Български институт за правни инициативи Теодор Славев. 

Поредна част от проекта "Спасените и спасителите - 80 години от спасяването на българските евреи", който ще реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата - репортаж на Антония Попова.

В "Евранет +" - страните-членки от ЕС постигнаха споразумение за реформиране на общата система за предоставяне на убежище на Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург. България гласува "въздържал се". Тема на репортажа на Ангелина Пискова.

Иванка Петкова тръгна по следите на сигнал на наш слушател за окаяното състояние на десетки кошчета за отпадъци около Бунарджика. Какво показа проверката.

В Минутите за култура след 9.00 ч. -  разговаряме с автора на рубриката "Великите европейци" Пламен Асенов. Той представя  четвъртия том на едноименната  поредица в Първо студио на Радио Пловдив в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете". 

А часове преди старта на Десетото издание на фестивала OPERA OPEN на Античния театър - с директора на Опера Пловдив Нина Найденова - разговаряме за програмата, спектаклите, емоциите, участниците и публиката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петъчното утро "Точно днес"

За грапавите и нови пловдиски улици, за книгите, издателите и читателите, за изборите във финалните сондажи на социолозите и отворените очи на наблюдателите, за фотографията и лицата, запечатващи времето са линиите, които следваме в утрото на 7 май. Евелина Славкова от агенция "Тренд" ще представи финалните прогнози за подреждането на политическите сили..

публикувано на 06.06.24 в 16:32

В „Западен“ кипи работа и врят конфликти „Ден след ден“

Тече последна офанзива около подлеза „Модър – Царевец“ в район "Западен" преди движението да бъде пуснато утре или вдругиден. В същото време кметът на района Тони Стойчева с видео на живо във фейсбук  се опита да спре багерите, които започнаха да изграждат паркинга пред болница „Пълмед“, предоставен й с решение на предишния общинския съвет...

публикувано на 06.06.24 в 14:32

"Вход свободен" в контрастите на юни

Миналият месец (дори не желая да го нарека май!) неохотно приключи с плахо затопляне. Новодошлият юни, въпреки горещата си кръв и топлия прием на зарадваните жители, още не може да вземе твърдо решение какъв да бъде- лятно усмихнат или облачно намръщен, мокър и градоносен. Единственото място, което по никакъв начин не се влияе от капризите на..

публикувано на 06.06.24 в 09:05

"Точно днес" на 6 юни за изборите в политиката и по пътя

В четвъртък сутрин с актуалните теми и събития до 9.30 часа. Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата? Един от основните акценти е да се прекрати безкрайното явяване на поправителен изпит при кандидатстването за книжка. Предвижда се и по-голям контрол на..

обновено на 05.06.24 в 16:55
ДГ

"Ден след ден" градски теми и протести

Президентът, премиерът и военният министър откриха в Пловдив тазгодишното международно отбранително изложение  „Хемус“. Репортажът от събитието е на Антоанета Петричанска . В предаването следим и 2 протеста – на животновъдите край Калофер и на пловдивчани за кучето Джеси. Втори ден стопани блокираха за 1 час Подбалканския път край..

публикувано на 05.06.24 в 14:45