Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неглижирането на съдебния скандал от Радев е опасно

"Иван Гешев вчера заяви, че ще се бори с политически средства за решаване на политически проблеми, което всички тълкуваме като заявка за политическа кариера. Неговото изказване беше в един архаично  национал-популистки стил, но  истината е, че той никога не е излизал от политическото поле от избирането му за главен прокурор, а и преди това, като ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на Сотир Цацаров". Това заяви политическият анализатор от БИПИ Теодор Славев.

По думите му, заслужава внимание въпросът какво е наложило  изненадващото отприщване на бързите действия на ВСС, които са неприемливи  както за голяма част от магистратското съсловие, освен за членовете на прокурорската колегия, но и за хората. "У обществото остава усещането, че тези хора обслужват тези, които са на власт или че те имат други  по-дълбочинни проблеми".

Като резюме на случващото се, Славев  подчерта, че Иван Гешев е станал неприемлив за част от управляващата коалиция, която чрез опита той да бъде сменен,  си измива ръцете.

 "Ефектът обаче е съмнителен. Това, което представителите на властите излъчват като морални ориентири, в частност съдебната власт, е отвратително.То деморализира всички останали по веригата надолу  в и без това разделеното българско общество. 

В момента виждаме как във върховете на съдебната власт едни хора правят всичко възможно, за да докажат, че са лоялни на тези, които управляват публичния ресурс, или обратното - да  водят някаква битка, когато им е неудобно, когато са излезли от стоманените обръчи на корупцията. И  какво става тогава с един гражданин, който има реален проблем и трябва да търси правна защита?! Големият проблем е, че справедливост няма и че Закона се употребява в полза на тези, които са на власт и които управляват публичния ресурс".

Дори и в африканските държави, когато има подобни скандали, хората излизат на улицата, подчерта Славев. Това не се случва у нас, защото хората се измориха от политическата криза, а  социологическите изследвания сочат, че поредицата от избори е притиснала  хората да искат каквото и да е управление, за да си починат от изборите.

Ако президентът Радев заявява, "че има и други проблеми, освен оставката на Сарафов", и  неглижира скандала в съдебната власт, това ще бъде много опасно. "Този скандал  извади наяве това, което се говори от години и което хората усещат със социалните си сетива - изключително бруталната зависимост на съдебната власт. Неглижирането на този проблем от страна на Радев, не му прави чест", заяви Славев.

Той определи опитите да се правят политически проекти с шоу с един човек, като несполучливи.

 "За да се прави партия, да се гради организация, трябват много хора, трябва идеология и финансиране. Интересно е какво ще е партийното политическо финансиране на един евентуален  проект на Иван Гешев, който се позиционира в национал-популисткото пространство.  Като най-голям субект в това пространство "Възраждане"  гледа на Изток, докато  Иван Гешев  ще е  по-скоро някакъв експериментален евроатлантически патриот".

Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ- СДС, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН- 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание= Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН. По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. „На първо място бих..

публикувано на 20.06.24 в 11:38

263 отличници изпраща Английската гимназия в Пловдив

Изпращаме отличен випуск. Традициите в Английската гимназия не се променят вече 61 години, заяви за програма "Точно днес" директорът на училището   Николай Радев,  което е първо по успех на държавните зрелостни изпити. "Днес ще изпратя 263 отличници.  За мен всички те са страхотни ученици. Ако искате точна бройка - 182 са с отличните..

публикувано на 20.06.24 в 10:57
Страхил Делийски

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат..

публикувано на 20.06.24 в 10:05

Намираме златната среда в местния парламент на Пловдив

Още като встъпвах в длъжност, колкото и изненадващо да беше за мен и колегите ми, аз казах, че ще бъда един обединител на всички политически сили - няма червени, няма сини, няма ляво, няма дясно. Мисля, че за тези няколко месеца от началото на мандата успяхме да постигнем едно добро ниво на диалог между общинските съветници от различните политически..

публикувано на 20.06.24 в 08:52

Не може родният език да се изучава през телефона

В интервю за Радио Пловдив учителката по литература Таня Караиванова анализира материята на изпита по НВО за 7-и клас и прави оценка на образователната система у нас. „ За първа година, и на мен ми прави впечатление, преразказът е с близка тематика до тяхната – за приятелството, за отговорността към приятелството... Няма много..

публикувано на 19.06.24 в 16:57