Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" за обещаното и прогнозите

Програмата е във времето от 7.00 до 9.30 часа, на 7 юли

"Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е с нас", каза Володимир Зеленски у нас, като благодари за силата, която получава. За пътя на подкрепата, войната и нашата съпричастност - говорим с доц. Велизар Шаламанов, бивш военен министър. 

Дали ще имаме национален референдум за българския лев? Темата ще нищят депутатите в пленарна зала, след като правната комисия отхвърли допитването да бъде проведено. Говорим за еврозоната и за бюджета с икономиста от ЕКИП Стоян Панчев.

И още от темите на седмицата: 

Златоград ще проведе на 9 юли, за първи път в историята си - референдум. Жителите трябва да кажат дали искат нов кооперативен пазар, като общината изтегли кредит в размер на 1 700 120 лева. Говорим с жител на Златоград, Величко Сидеров, който подкрепя Инициативния комитет за провеждане на първия референдум в родопския град. 

Турнето под диригентството на маестро Йордан Камджалов „Mузикална магия“ 2023 е с програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенска филхармония. На сцената в Летния театър ценителите на музиката ще чуят шедьоври от класиката и романтизма. В програмата са произведения от Щраус, Паганини, Бизе, Сарасате, Брамс, Григ, Чайковски и др. Говорим с известния наш диригент минути след 9.00 часа.

Идва ли време в средното училище да се изучават и медицински специалности? За първи път в Пловдив, от новата учебна година, в средно училище "Цар Симеон Велики" ще се обучават 26 ученици за асистенти на лекарите по дентална медицина. Разговор с директора Руси Баташки.

Зона култура на Радио Пловдив разглежда новата изложба в галерия "Арсенал оф арт". С галериста Ангел Гешев ще говорим за новата експозиция "Пътуване" на известния наш художник Валентин Ангелов. Откриването е на 07.07 и ще остане до края на летния месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обратното броене на седмицата започва - "Точно днес"

Времето ни разтвори в лятната си аура, но място за летаргия няма. Седмицата ще бъде динамична, не само заради, климата и прогнозите, но и заради очакването в неделя България да вземе  решение за  себе си и за Европа в месеците напред.  Посоките са това очакване са многопластови и доколкото ние сме във времето, но заедно с това задаваме  и посоката му,..

публикувано на 02.06.24 в 13:48

Клуб "Неделя" - за духа и материята

Днес сме ви подготвили  среща в ефира с Красимир Лозанов , който директно от Пролетния панаир на книгата в София ще ни разкаже за най- интересните заглавия и събития на традиционния литературен форум. Във втората част на предаването финансовия анализатор Светозар Гледачев ще хвърли светлина върху икономическите предизвикателства, които  очкват света и..

публикувано на 02.06.24 в 12:30

Ранно утро с "Шейкър"

Първото неделно утро на юни посрещаме заедно! Наред с традиционните теми на "Шейкър", в които разглеждаме проблеми и въпроси засягащи нашето физическо здраве, нашите психологически потребности, нашите търсения в областта на естетиката, на забавлението, днес ще погледнем навътре в себе си. Ще се обърнем към духовността, която злободневието често..

публикувано на 01.06.24 в 16:05

Мария Генчева в "Добро утро, Ден!"

Актрисата Мария Генчева е родена в Пловдив. Завършила е ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов. Творческата си кариера започва едва на 19 години в Родопски драматичен театър, където професионалната й съдба я среща с режисьора Любен Гройс. Там получава  годишната награда за изкуство за ролята на Мила в спектакъла „В полите на Витоша“  от Пейо Яворов...

обновено на 31.05.24 в 18:48

"Ден след ден" в края на май

В Пловдивския районен съд днес бе първото от три поредни заседание по така нареченото дело „Дебора“. Обвиняем е Георги Георгиев за насилието, което е упражнил върху Дебора Михайлова. Севдалин Палаузов ще разкаже за това, което е известно за хода на делото, тъй като то се провежда при закрити врати. За хода на разследването по случая с насилие..

обновено на 31.05.24 в 14:58