Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да имаме нови избори, а по-скоро нов кабинет в това НС

Снимка: БГНЕС

Политическата теми събираме в коментара на политолога доц. Татяна Буруджиева. 

Докъде може да стигне напрежението между първите мъже в държавата, след посещението на украинския президент миналата седмица, как ще се развие казусът с референдума за лева и как основните партии стягат редиците преди местните избори?

Доц. Буруджиева каза: "Посещението на Володимир Зеленски в България не е толкова уникално, то е част от продължаващата му обиколка им различните страни. Не бива да си мислим, че Зеленски е дошъл специално тук да уреди нещо. България е петата страна по помощ към Украйна. Трябва да престанем непрекъснато да говорим, да се включваме във войната. Трябва да имаме самочувствието да знаем, че сме направили нещо, с дадената помощ. Трябва по-ясно да се говори на българите, защото много се замъгляват нещата около това какво правим за Украйна. Очаквах много повече да говорим за след войната, при посещението на Зеленски и след него. Дори САЩ поставиха условия как да се използват техните оръжия, а ние нямаме такива. Ние говорим само затова, че тази война може да бъде разрешена с още война."

По повод на репликите и напрежението между акад. Денков и Румен Радев: "Вече имаме редовно правителство и е редно акад. Николай Денков да ни представлява на срещата на НАТО във Вилнюс. Радев е главнокомандващ, но оперативно и финансово всичко с армията е свързано с изпълнителната власт. В България стана ефективно да се използва стигматизацията. Тази тенденция е много опасна. Редно е Денков и Радев да се срещнат и разговарят, всички знаеха, че ще дойде Зеленски и защо не уточниха как ще действат при това посещение. Това замъглено говорене по отношение на Украйна, отваря полета за ново разделение на нацията. Политиците трябва да работят заедно и да не ни разделят."

По повод на правителството: "Сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не може да стане устойчива, ще скърца и пука. ПП от първия момент искат власт да управляват, в същото време ГЕРБ няма да ги остави да правят каквото си искат. Ако споделят властта, ще споделят и отговорността. Няма друг, освен ПП, които да искат да бламират правителството. Оптимист съм, че няма да имаме нови избори, по-скоро ново правителство в рамките на този парламент. От ПП зависи дали това, което са поискали ще го задържат за повече време."

"Президентът няма да насрочи референдум за еврото, макар законово да има основания", смята доц. Буруджиева. По думите й, българите ще са лишени от правото да имат собствено решение по отношение на политическите казуси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20