Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е успял да заслужи доверието на българите

"Не ми се иска да говорим, да осмисляме делото на Левски и неговите идеи, да се връщаме към неговия героизъм само в дните, когато отдаваме почит към него. Той той трябва да бъде и в нашето ежедневие, да присъства в нашите делници, но за съжаление това не се случва", каза в ефира на предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Дора Чаушева, директор на НМ "Васил Левски" - Карлово.

Тя изрази надежда, че във времето всичко, което още нашите предци и съвременниците на Васил Левски са направили, за да се изясни неговата дейност и неговия живот, ще продължи и в наши дни. 

"Колкото повече нови документи се откриват, толкова повече нещата си идват на мястото. А ако е имало неясноти, грешни тълкувания на исторически факти на базата на документи или тези без документи, те в следващите години да се установяват на базата на факти и документи", изтъкна Чаушева. 

Тя припомни, че дори рожденната година на Апостола все още не е изрично документирана: 

"1837 година е една година, която също не е документирана по никакъв начин, а е установена от роднински съвет и откриването на първия документ би следвало да се приеме сериозно от историците, но и да се търсят още допълнителни доказателства, документи, които да утвърдят това, което засега откриваме в архивите - че е роден през 1840 година". 

Според Дора Чаушева Васил Левски не бива да бъде поставян на висок пиедестал, така че да бъде толкова далечен и недостижим. 

"Той наистина е бил нормален човек, който се е родил в един обикновен проспериращ тогава български град и преди всичко неговата вяра и неговата надежда, а не толкова страховете му, са го повели по този труден път, в който той успява да увлече след себе си толкова много последователи, които да му повярват и да се включат в това, което той прави за българите. Така че, когато дойде този бленуван момент за всеобщо българско въстание, което да получи и външна подкрепа, да бъде извоювана свободата. И може би най-важното, което Васил Левски е успял да постигне, е да му повярват хората. Защото това се случва много трудно, виждаме го и в наши дни", подчерта директорът на музея на Левски. 

Според нея въпросителните, които се съдържат в думите "Народе????" на Дякона, трябва да бъдат обяснявани още от ранна възраст на децата. Първоначално това трябва да става на езика, който те разбират, а впоследствие това непрекъснато да се надгражда, да се обясняват идеите му, така че те да останат трайно в съзнанието на младите. 

"Естествено всяко поколение има своите особености и различия, затова може би въпросителните на Левски ще стоят и всяко поколение във всяко време, да намира своите отговори", категорична е Чаушева. Тя допълни, че най-вероятно всеки ще продължи да тълкува по различен начин, какво е искал да ни попита Васил Левски и това ще ни държи будни да търсим отговорите. 

Интервю - звуковия файл.
По публикацията работи: Даниела Добрева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39