Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напред в августовската седмица - "Точно днес"

| обновено на 06.08.23 в 17:20

Промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие станаха повод председателят на НС Росен Желязков  да свика извънредно заседание на Парламента в пиковите температурни стойности на лятото. И противно на демонстрираното институционално бездушие, обществото отприщи  своя  гняв, провокиран от дълго нараняваното си  чувство за справедливост.

Въпросите около насилието, дефицита на справедливост и възмездие, закъснелите решения за  по-ожесточена наказателна репресия обаче едва ли ще доведат до положителна промяна, ако в тях  все така се пренебрегва питането за условията и причините, водещи до трагедиите, на които сме свидетели в последната седмица. 

За грешките и рисковете, които могат да провалят съдебната реформа и още - какви проблеми свързани с функционирането на институциите у нас извадиха на показ няколкото съдебни казуса в Стара Загора, София и Пловдив,  чуйте позициите на изпълнителния директор на  Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов  и на психотерапевта и автор на  книгата "...И заживели щастливо" Мадлен Алгафари. 

Над 2000 деца от Пловдив със слухови проблеми ще се запознаят за първи път с жестовия език. Фондация Спрей Шийп стартира обучение в Пловдив и региона с амбиция да намали границите в общеването с тях, интегрирайки жестовия език в ежедневната комуникация в училищата. Събеседник - Борис Бъндев - жестов преводач и част от екипа, провеждащ обучението за деца от първи до четвърти клас.

Фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" организира среща в Пловдив по програма "Сърдечни приятелки" в подкрепа на жуни с диагноза рак на гърдата от Пловдив и областта.

В рамките на инициативата "Живот с рак на гърдата" водещи специалисти в областта на онкологията, гинекологията и кинезитерапията от фондацията ще представят различни аспекти от живота с тази диагноза, но и ще дадат отговори на пациентски въпроси. По темата ще разговаряме с управителя на Фондацията Гергана Богданова.

Със златна находка започнаха археологическите разкопки край селищната могила Юнаците. С ръководителя на изследователския екип доц. Камен Бояджиев разговаря Невена Петрова.

А в "Добро утро, Ден" се връщаме към споделеното в ефира на РП за атмосферата на родния Пловдив и любопитни моменти от работата на ръководителя на регионалното представителство на Европейската комисия за Пловдив и областта Красимир Лойков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлските посоки "Точно днес"

В първите дни на новия месец в програма „Точно днес“ поемаме по юлските посоки. И докато за едни те са белязани от летни почивки и жежко слънце, то за други тепърва започва тежката работа. След поредните предсрочни парламентарни избори дойде ред и на опитите за формиране на правителство. За политическите страсти, какви са очакванията за първия..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25

Хуморът и операта завладяват Клуба

Последното юнско издание на Клуб "Неделя“ отново събира интересни и любопитни гости. В първия час (16-17) с журналиста и писателя Михаил Вешим ще си говорим за хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и за това – тъжен ли е съвременният български хумор или не съвсем? Ще стане още дума за книги, култура, журналистика и, разбира се, за..

публикувано на 30.06.24 в 15:10

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05