Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ на 22 август със страстите на деня

Утрото на 22 август посрещаме със сюжети, които макар и добре да познаваме, остават заклещени в капана на думата „напрежение“. И така в разгара на лятото тръгваме от местната политика, минаваме през националната, за да стигнем до международната.

На пловдивска територия говорим за предстоящите местни избори, които чукат на вратата ни. Започват първите процедури, свързани с подготовката им, а във въздуха витае типичният пловдивски айляк. Партиите, с изключение на „Възраждане“, не са дали своите заявки за вота през октомври. На какво се дължи политическата летаргия и какви са възможните изборни ситуации в града ще анализираме с журналиста Любомир Минчев.

Противно на застоя в местните структури на партиите, то на национално ниво пък ври и кипи от размяна на реплики между президентската и парламентарната власти. И без това обтегнатите отдавна отношения между двете институции се разпалиха с нова сила заради криминалната хроника. За посланията и полезните ходове говорим с политолога Ружа Смилова.

Ще вървим и по добре познатата ни ос София - Скопие и опитите на Република Северна Македония да изпълнят условията за започване на процедура за членство в ЕС. Поне засега опитите на югозападната ни съседка да задвижи процеса удрят на камък, тъй като миналата седмица най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ не подкрепи промените, които трябва да вкарат българите в конституцията им и по този начин да отворят вратата към Съюза. На този фон се провежда среща на високо равнище в Атина, с участието на България и Република Северна Македония, както и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Каква е вътрешнополитическата ситуация в Северна Македония, ще се намерят ли нужните гласове за конституционните промени и на каква цена питаме журналиста Владо Перев.

Кореспондентът ни Невена Петрова пък разказва за инициатива, която постави стотици нови указателни табели по един от международните ни пътища.

В минутите за култура Живка Танчева ни води на изложба на икони, рисувани върху капаци от боеприпаси в Украйна.

Слушайте ни! Започваме след новините в 7 часа и сме до 9:30.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

“Точно днес“ на Разпети петък за пречистващото страдание

Разпети петък е най-тъжният ден за православните християни, ден на скръб и на смирение. Ден, който ни навежда на мисълта за тленността на тялото и силата на духа. Ден за пречистващо страдание, което ни учи, че след мъката идва светлината. И точно затова обръщаме поглед към каноничните и етнографски символи, свързани с Разпети петък. За..

публикувано на 02.05.24 в 16:47

"Ден след ден" на Велики четвъртък

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. Ще разговаряме с Надежда Цекулова, журналист и граждански активист, за трудното намиране на..

публикувано на 02.05.24 в 14:35

Поетично и мистично във „Вход свободен“

„Когато ви се струва, че целият свят е срещу вас, спомнете си, че самолетът излита срещу вятъра!”  Днес и във времето до 15 часа, говорим за представянето на дебютния поетичен сборник "Април", на младия асеновградски творец и актьор от театър „Арте”, при НЧ „Родолюбие”, Димитър Стоянов. Ще говорим за това, какво е молитвата, от гледна..

публикувано на 02.05.24 в 09:30

Точно днес на Велики четвъртък

Точно днес се боядисват яйцата според православната традиция за Възкресение Христово. Може и в събота, но на Велики четвъртък в Пловдив ще има специална работилница пред община Пловдив. За участието на децата и пловдивчани в нея, ще разкаже Димитър Къркеланов, преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  Избрано от акцентите..

публикувано на 01.05.24 в 17:00

Слушайте реванша "Ботев" - ЦСКА пряко по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) и ЦСКА се изправят един срещу друг в реванша от полуфиналите на Купата на България. „Канарчетата“ спечелиха първия мач в София с 1:0, а сега посрещат своя съперник на „Колежа“ от 18:45 часа. В последния кръг "Ботев" записа домакинска загуба от "Славия" с 0:1, но преди това играчите на Душан Керкез бяха в серия от четири победи и две..

обновено на 01.05.24 в 15:12