Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апатията на партиите към изборите в Пловдив е измамна

Възможна е предварителна подялба на големите градове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Това, че партиите не работят за местните избори в Пловдив, е само привидно. Те работят активно. Очевидно кандидатите поне на основните политически сили няма да са чак толкова неразпознаваеми както в София и затова не бързат да ги оповестяват“.

Това коментира журналистът Любомир Минчев по повод факта, че близо месец преди старта на предизборната кампания единственият известен кандидат за кмет на Пловдив е депутатът Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Той добави, че е въпрос на партийна стратегия дали да изчакат противника да обяви кандидата си, или те да бъдат първи. По думите му до края на август или най-късно началото на септември ще бъдат ясни всички основни кандидати за кметския стол в Пловдив.

Любомир Минчев е категоричен, че за обща кандидатура между коалиционните партньори ГЕРБ – СДС и ПП –ДБ не може да се говори, но е възможно да се стигне до разпределяне на големите градове.

„Възможно е да има негласно споразумение там, където едните издигат силен кандидат другите да не се месят, т.е. да нямат силна кандидатура. Предстои да видим дали Пловдив е предварително разпределен, или ще има сериозна битка.

Проф. Ивайло Старибратов би бил чудесна кандидатура за обединението ПП - ДБ. Кандидатура, която би могла да обхване не само партийното звено, но и да разчита на периферията“, коментира Любомир Минчев.

Според него Манол Пейков няма да бъде общата кандидатура на ПП – ДБ. Той обаче по думите му едва ли би поел по стъпките на настоящия кмет Здравко Димитров, който през 2015 г. се отдели от ГЕРБ и се изправи срещу лидера на партията в Пловдив Иван Тотев.

Минчев е категоричен, че без значение кои ще е кандидатът на ГЕРБ за кметските избори, то той ще стигне до балотажа, тъй като това показва практиката през последните 12 години. Очакванията му са на балотажа да се изправи срещу кандидата на ПП – ДБ, който ще бъде или от ДБ, или човек, който през последните години е попадал в полезрението на партията.

„Да не изключваме и варианта, че някои кандидати ще бъдат издигнати от Инициативни комитети. Възможно е това да се случи и с кандидата на ПП –ДБ и да бъде подкрепен от тях по-късно“, каза Минчев.

Според него Славчо Атанасов ще се яви на кметските избори, но само ако бъде подкрепен от широкото местно обединение, което предлагат Кауза България.

Журналистът прогнозира, че ще има между 14 и 17 кандидати за кмет на Пловдив, като само 3-4 ще се борят реално за първите места и за влизане в Общинския съвет.

„Борбата на повечето от участниците ще е именно влизане в листата на общинските съветници“, заключи Минчев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50