Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" за Съединението и Пловдив

Снимка: БГНЕС

На 6 септември честваме 138-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. -  може би най-дръзкият и най-български акт в нашата история. Политически акт, на какъвто малко други народи са били способни. 

Отбелязваме и празника на Пловдив - център на паметните събития от 1885 година и честванията днес. 

В утрото на празничния ден преплитаме минало и настояще и говорим с кмета на града Здравко Димитров - празнично, но и по актуланите теми, зададени с гласовете на пловдивчани.

С историка доц. Симеон Кацаров от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", разговор за поуките, посланията и уроците на Съеднинението. И търсим отговор на въпроса защо днес  сме повече разделени от всякога. Забравихме ли, че Съединението прави силата, а силата прави независимостта. 

Отваряме вратите на Регионалния исторически музей, за да ви разкажем с директора Стоян Иванов и историка Видин Сукарев за  изложбата „Дарителството има значение“, която се открива в зала "Съединение" днес с отбрана извадка на дарители и дарения от различни времена – както назад в десетилетията, така и буквално от последните дни.

По повод Празника на града – 6-ти септември Веселина Пеева ще ни  срещне с двама пловдивчани, които днес ще получат отличето „Почетен гражданин на град Пловдив”. Това са джаз музикантът Огнян Видев и актьорът от Драматичен театър Пловдив - Стоян Сърданов.

С Живка Танчева ще изкачим стъпалата на Катедралния храм "Света Богородица" в Стария град минути преди началото на тържествения молебен, с който започват и официалните чествания в Пловдив.

В програмата ни днес, която продължава до 10 часа, присъстват и  редовните рубрики:

Във "Великите европейци"  Пламен Асенов ще ни припомни за живота на Мигел де Сервантес и безсмъртната му мисъл - "Свободата е на върха на копието!"

А в "Добро утро, ден!" - част от срещата ни с директора на НБ"Иван Вазов" в Пловдив Димитър Минев.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ведър следобед днес с "Вход свободен"

Днес Ви отвеждаме в родопския град Чепеларе, който за 13-а поредна година ще бъде домакин на празник на хората "Веселие". На 11 май в събота, н ад 350 души от клубове по народни танци от цялата страна се събират, за да участват в невероятната инициатива , превърнала се в дългогодишна традиция за града. Събитието се осъществява с подкрепата на Община..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

На 9 май в предаването "Точно днес" да поговорим за...

За здравето и мерките срещу разпространението на коклюш, за предстоящите предизвикателства пред участниците в изборите, за деня на Европа, за мечтите на младите, които ще гласуват за първи път, за поезията... Слушайте ни от 6.00 до до 9.30, за да чуете - д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив с последна..

публикувано на 08.05.24 в 16:24

„Ден след ден“ на 8-ми май

В средата на седмицата, преди Деня на Европа и два дни преди старта на кампанията за избори 2 в 1 в предаването „Ден след ден“ ще добавим заглавия от днес.   В едно изречение те звучат така – кампании,  избори и нови тапи в Пловдив, защото за цял месец от днес се затваря за движение бул. "Хаджи Димитър".  8-ми май е Международният ден на..

публикувано на 08.05.24 в 14:40

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

В осмия ден на месец май Ви срещаме с усмивка, добри мисли и ведро настроение. В това начинание ще ни помагат и малките сладури от ДГ "Чучулига"- Пловдив. Всички те, заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Българско дружество за защита на птиците канят пловдивчани в Регионалния природонаучен музей - Пловдив на изложба,..

публикувано на 08.05.24 в 09:30

Светлата сряда - "Точно днес" на 8 май

В седмицата на светлината и след големия празник идва още от ежедневието на месеца. През май ще слушаме отново обещанията и полемиката между партийните водачи, ще упражняваме устойчивост към темите, които ще бъдат заложени в конспектите на партии и коалиции за вота 2 в 1 на 9 юни.  Говорим с водачите на листи в Пловдив област и Смолян. Кръстю Врачев..

публикувано на 07.05.24 в 16:10