Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство в Първенец заради ремонта на улица

Недоволство зрее сред жителите на село Първенец заради ремонта на най-дългата улица в селото „Васил Левски“. За строителните дейности са осигурени средства по оперативните програми на МРРБ и от общинския бюджет, но казусът е трябвало да бъде гласуван от общинския съвет, тъй като в първоначалния проект не е била включена канализацията, а впоследствие са били отпуснати пари за нея. Хората от селото са недоволни, че на извънредната сесия вчера, на която е трябвало да бъде гласувана докладната на администрацията, половината съветници не са присъствали. А улицата в момента е наполовина разкопана, обясни Недка Христоскова, която има къща там. Недка Христоскова е присъствала на сесията заедно със свои съседи и бе възмутена от отсъствието на съветниците.

Според кмета на селото Ренета Плевнелиева, улицата, която е дълга два километра и половина, е важна, тъй като може да се използва от жителите на Първенец като обход. Причината е, че предстои АПИ да ремонтира главния път от сфетофара след Коматево до Първенец. 

За ремонта на улица "Васил Левски" са осигурени над 420 000 лева по оперативните програми на регионалното министерство и приблизително същата сума от бюджета на община „Родопи“. Първоначално парите са били за асфалтиране, но впоследствие в проекта е включено и довършването на канализацията,  като е трябвало това да бъде дописано в наименованието му и гласувано от старейшините, обясни кметът на общината Павел Михайлов.

Въпреки че предложението е било гласувано почти единодушно от присъстващите 15 старейшини, като само един се е въздържал, не става ясно дали то е легитимно. Причината е, че то е внесено по Закона за публичните финанси, а не по Закона за местното самоуправление и местната администрация. За да е легитимно, са необходими гласовете на 2/3 от съветниците, т.е. „За“ трябва да са 20 от тях. 

Кметът Павел Михайлов подкрепя жителите на Първенец и се надява казусът да бъде решен максимално бързо, за да може да се започне работа по ремонта. А изпълнител е избран още през април, съобщи председателят на Общински съвет „Родопи“ Георги Цанков. По думите му решението на казуса е в ръцете на юристите на Областна администрация и областния управител. 

А междувременно в понеделник следобед е насрочена още една извънредна сесия за проекта за ремонт на улицата, на която трябва да се гласува и искането на общинската администрация за предварително изпълнение на проекта. За новините Даниела Добрева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23