Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Животновъдите искат не само пазари, но и субсидии

"Подкрепяме протеста при това тежко положение на рисково оцеляване. В момента ние продаваме нашата продукция под себестойност и тази разлика няма кой да я поеме. Не виждам как, ако човек е реалист, как може да не иска да изрази своето недоволство към случващото се в бранша". Това заяви председателят на ОС на Националната асоциация на биволовъдите в България  Мария Степанчева.

Тя подчерта, че  както Ковид, така и войната в Украйна, и неблагоприятните климатични условия са оказали негативно въздействие върху  производството и пазара, който е много труден.

"Има много внос на прясно мляко от Унгария, от Полша, от Румъния, които казват, че това е тяхно мляко. Това обаче не е така. Ние сме проверили на сайтовете на тези страни, че цените им там са също високи и няма как да идват на такива ниски цени при нас, при положение, че  те натрупват и транспортни разходи. Не можем да докажем всичко това, но то ни навежда на мисълта, че млякото не е нито полско, нито румънско, нито унгарско, а е мляко от Украйна и то подбива нашите цени".

По думите на Степанчева, млекопреработвателните предприятия са започнали масово да отказват изкупуването на българско мляко и работят с вносното, което е много притеснително, заради тежките метали, които вероятно съдържа то, в резултат на войната.

"Каквито и проверки да правят за качеството на продуктите от Земеделското министерство, се оказва, че те не са ефективни. Искахме да се прави проверка на всяка кола, която пристига, но това не се случи".

Степанчева подчерта още, че продажната цена в магазините изобщо не е паднала, независимо, че вносното мляко е евтино. Цените на хляба също остават високи.

"Ние не можем да продаваме свободно стоката си и когато обвиняват  зърнопроизводството, че искат пари, те не искат пари, а да продават стоката си. За разлика от тях, ние животновъдите, производителите на пчелен мед, на плодове и зеленчуци, искаме не само пазар, но и субсидии, защото при пазарна икономика нямаме пазарна цена на нашата продукция, а продаваме под себестойност".

Степанчева уточни още, че себестойността на кравето мляко е 1.20 в, а се изкупува за 70-80 ст, на биволското мляко - 2 лв, а се изкупува на цена 1.20 - 1.40.  Тя е категорична, че държавата трябва да поеме разликата и да подпомогне сектора, защото животновъдите работят на загуба. 

Интервюто - звуковия файл: 

Още от категорията

Добрин Досев в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден" в компанията на актьора  Добрин Досев. Познаваме го с десетки роли в театъра и киното, но тази седмица, с негово позволение, бяхме зад кулисите на житейските му роли. Научихме за невероятния му късмет да попада на „своите“ хора още от родното си място до Трявна, през младежките години и страхотните приятелства от Стара Загора,..

обновено на 02.12.23 в 08:50

По 60 лв. са живите коледни елхи в Пловдив

Над 20 000  елхи за продажба е заделило Южноцентралното държавно предприятиe – Смолян за предстоящите коледни празници. От тях 1 820 са със запазена коренова система, като малка част от тях - стотина - са предвидени за Пловдив. Останалите над 18 000 дръвчета могат да бъдат отсечени при желание на купувачите. Елхичките са предимно от..

публикувано на 01.12.23 в 16:49

Театърът на политическата ни сцена става все по- лош

От много време наблюдаваме една трагикомедия, която се развива и от комедия се превръща в трагедия за гражданското общество демократичните процеси у нас, така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира поредните напрежения и постигнатото съгласие между партньорите в управлението на страната. "Всичко, което виждаме е театър на..

публикувано на 01.12.23 в 14:36
Теодор Славев

Ротацията ще е моментът с най-голям политически заряд

Анализ на политическите нагласи и как се движат амбициите за власт на ДПС, както и поредицата дебати за бюджет, устойчивост на сглобката и накъде след нова година, говорим с политолога д-р Теодор Славев.  „Реабилитацията на Пеевски паралелно се движи по линията на промените в Конституцията, защото за тях е необходимо мнозинство, което надхвърля това..

публикувано на 01.12.23 в 11:59

Проблемът на бюджет 2024 е в разходната част, а не в приходната

Георги Стоев се завръща с Ex ante - подкаст за икономическо мислене - със сезон 2 в ефира на Радио Пловдив и стрийминг платформите. Говорим с икономиста за новите му идеи, а също коментираме актуалното от бюджетните предложения на управляващите за 2024 г. Георги Стоев каза, че и през този сезон ще има 12 епизода, като ще има гости във всяка..

публикувано на 01.12.23 в 11:03