Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва Деня на Независимостта - "Точно днес"

Снимка: художник: Васил Горанов

На 22 септември България отбелязва 115-та годишнина от едно от най-значимите събития в новата си история. Актът който довършва голямото дело на Съединението през 1885 г.– обявената незивисимост от 1908 г., превръща една от най-старите страни в Европа в част от семейството на цивилизованите държави.

Докосването до историята ни връща към момента, когато във Велико Търново Княз Фердинанд прочита от трона си Манифеста за обявяването на Независимостта ни като царство България, последван от френетични възгласи „ура“, многолетствия и сълзи на радост, заради осъзнаването на факта, че България вече не е васална държава.  

Темата оправдава посоките, които избираме в разговорите точно днес – за начина, по който преосмисляме събитието, за привилегията да бъдем независими в изборите, които правим, за вдъхновението да следваме достойнствата на предците си.

Събеседници „Точно днес“ са Адриан Петров – режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Родопа“ Смолян, който кани пловдивчани в Деня на Независимостта на България на грандиозен мултимедиен спектакъл на сцената на Античния театър.

Гости в минутите до 9.30 са още един от най-значимите съвременни графици - Йордан Велчев, който в навечерието на честванията на Деня на независимостта на България представя в Галерия „Димитър Георгиев“ изложба с творби, свързани с историята на България и изобразяващи емблематични български личности  - Христо Ботев, Васил Левски, Гристо Г.Данов и др.

Председателя  на Регионална занаятчийска камара – Пловдив Тони Симидчиева каним с разказ за стартиращия Есенен панаир на занаятите 2023 в Пловдив под надслов „Занаятите – наследство и бъдеще“.

Преди началото на ХХIV-я годишен фестивал на фантастиката в България „Булгакон“ 2023, който продължава до 24 септември в Пловдив, за събитията в рамките на инициативата и посланията им – събеседник  - доц. д-р инж. Дилян Благов – председател на Сдружение „Интегрален клуб по фантастика, евристика и прогностика Иван Ефремов.

А в трасетата на времето и празника на вълните на програма „Точно днес“ попадат и хората на Пловдив, които Даниела Добрева попита как 115 г. по-късно и се докосваме до Историята и как четем  Независимостта.

А в „Добро утро, Ден“ преговаряме част от срещата ни в тази рубрика със скулптора Атанас Карадечев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50

Ведър следобед днес с "Вход свободен"

Днес Ви отвеждаме в родопския град Чепеларе, който за 13-а поредна година ще бъде домакин на празник на хората "Веселие". На 11 май в събота, н ад 350 души от клубове по народни танци от цялата страна се събират, за да участват в невероятната инициатива , превърнала се в дългогодишна традиция за града. Събитието се осъществява с подкрепата на Община..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

На 9 май в предаването "Точно днес" да поговорим за...

За здравето и мерките срещу разпространението на коклюш, за предстоящите предизвикателства пред участниците в изборите, за деня на Европа, за мечтите на младите, които ще гласуват за първи път, за поезията... Слушайте ни от 6.00 до до 9.30, за да чуете - д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив с последна..

публикувано на 08.05.24 в 16:24

„Ден след ден“ на 8-ми май

В средата на седмицата, преди Деня на Европа и два дни преди старта на кампанията за избори 2 в 1 в предаването „Ден след ден“ ще добавим заглавия от днес.   В едно изречение те звучат така – кампании,  избори и нови тапи в Пловдив, защото за цял месец от днес се затваря за движение бул. "Хаджи Димитър".  8-ми май е Международният ден на..

публикувано на 08.05.24 в 14:40