Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истини и неистини „Ден след ден“

Лъжа ли е зеленото бъдеще на Европа? А на света? В чии ръце зелената идея се превръща в оръжие и за какви цели?

Енергетиката е заредена догоре с политически сметки и с лобита зад кадър. Споровете са многопластови. Чуваме сблъсък на тези, но хората трудно се ориентират, защото ги бомбардират с числа и цени. Дали обаче изчисленията са чисто експертни? Правилни ли са изводите от тях? И как политиката дирижира процесите?

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България ще говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт;

Предложенията на финансовия министър за промени в данъчните закони за 2024 г., с акцент върху облагането на бизнеса, връщането на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждането на бонус срещу сигнал за укрити доходи, ще коментираме с макроикономиста проф. Ганчо Ганчев.

И още:

Деца от карловското село Розино ядоха дюнери и се натровиха. 35 деца са минали през медицински прегледи, от тях 17 са в болница. Павилионът, където са правени дюнерите, е запечатан, собственитък е арестуван. Какво е състоянието на децата и какви мерки предприемат отговорните институции разказва в репортажа си Даниела Добрева.

Един вековен конфликт, видян през фокуса на поезията – това е новата книга „44/2020“ на Ахавни Кеворкян, в която всъщност става дума за войната в Нагорни Карабах. За мира като илюзия в онзи регион с пловдивската арменка, която е председател на Дружеството на пловдивските писатели, разговаря Стоян Терзиев.

Намерението скоростен път да свърже магистрала „Тракия“ с новия граничен пункт „Рудозем“ д