Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Енергетика, история, изкуство - "Точно днес"

В средата на седмицата темите „Точно днес“ са заредени с електричество с представителна базова мощ, заради начина, по който отдавна ги изговарят засегнатите от тях в най-значимите сфери на обществения живот.

Сложното уравнение между енергийна независимост и екология, политически действия и социални мерки, национални интереси и европейска равнопоставеност от години взривяват диалога за между родните политици, брюкселските чиновници  и заетите в сферата на енергетиката. Какво постигна диалогът между протестиращите енергетици и властта? По темата ще разговаряме с енергийния консултант Боян Рашев.

Почти 20 са хипотезите за произхода на прабългарите, изказвани през годините, независимо от факта, че съвременната историография дава превес едва на две от тях. Независимо от продължителността на дискусиите, обаче все още не съществува утвърдено единно категорично становище за произхода, етническата и езиковата принадлежност на прабългарите, което вероятно отнема доза от националната ни самочувствие.

Първи по рода си опит да се проследи и обхване цялата история на дискусията от древността до наши дни на база на науката, е изследването на доц. Тодор Чобанов, д-р по археология и бивш заместник-министър на културата. Книгата носи заглавие „Произходът на прабългарите. Дебатът през ХХI век“. Разговора с автора е малко преди  9.00 ч.

„Отклонение“ от протестната гравитация на темите в ефира „Точно днес“ ще направим в диалог с джаз певицата и   председател на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ Вики Алмазиду, за да отговорим на въпрос защо музиката ражда музика. На 6-ти октомври в ГДК „Борис Христов“  е концертът  с филмова музика на Милчо Левиев и учстието на звездни  музиканти по повод 85-та годишнина от рождението на бележития джаз музикант.

За първи път в България  гостуват представители на Интернационална академия за вис