Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-дълбоко в темите на есента - "Точно днес"

Светът става все по-малък и близък от всякога, а проблемите уедряват мащаба си в глобален обществен и индивидуалистичен план. В контекста на предизборни очаквания, политически грешки, протестни закани и все така далечни отстояния от зрелите им решения, седмицата  ни завърта по спиралата на есента с въпроси и отложени във времето решения. 

Началото й е под знака на здравната грижа, екологичните иновации, науката, политиката и изкуството - в слово и образ.

Подред: В понеделник стартират безплатни прегледи и консултации за рак на млелчната жлеза, които  се извършват от хирурзи-онколози от Комплексния онкологичен център. Кампанията се провежда по традиция в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата от 9-ти до 13-ти октомври. По темата ще разговаряме с д-р Славея Измирлиева, началник отделение "Образна диагностика" към КОЦ - Пловдив. 

10% повече граждани в сравнение с подпомогнатите през миналата зима, ще получат тази година помощи за отопление. Правилата за получаването им са променени и това отваря ветрилото за повече социални групи, които ще могат да се възползват. За условията и процедурите Паолина Комсалова разговаря с директора на "Социално подпомагане"  - Пловдив Донка Аргирова.  

Новост е и предстоящата за първи път Седмица на биоикономиката и устойчиви агро-хранителни системи. Тя се провежда по инициатива на Аграрен университет - Пловдив в партньорство с университетите във  Вагенинген - Нидерландия, Болоня - Италия и Дъблин - Ирландия. За целта на форума и посланията му - събеседник е заместник-ректорът по научна и проектна дейност проф. д-р Владислав Попов.

След дадения в края на седмицата старт на процедурата за Конституционните промени, ще попитаме експерта по сравнително конституционно право и програмен директор на Център за либерални стратегии доц. д-р Даниел Смилов  доколко фактът е стъпка  напред или обрича политиците на дълги и безплодни усилия. 

Темите, които ще впишем в зоните за култура, са с реверанс към писаното слово, но и към приложното изкуство. Малко преди новините на БНР в 9 ч.  - фокус е книгата "Избрано" на писателя Людмил Станев преди представянето й от 18 ч. в Културния център на Радио Пловдив. 

А след новините  в разговор с емблематичния и обичан творец и плакатист Костадин Отонов ще ви поканим на неговата ретроспективна изложба послучай 75-та му годишнина в зала "2019"  на 10-ти октомври от 18 ч. Тя е озаглавена  "Отонов. Графичен дизайн".

А в "Добро утро, Ден" гостува известната дизайнерка Ели Несторова, собственик на модна къща в Асеновград, която в последните години работи със Стефано Пода и шие костюмите за най-популярните за поредната оперна премиера. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50