Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възприемане на фактите "Ден след ден"

Изпълними ли са исканията на миньорите за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции и за запазване на работните им места? Докога и на каква цена могат да работят въглищните ни централи? Какви са фактите, как се спекулира с тях и в чии интерес е това? Търсим коментара на проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците. Той е и декан на Електротехническия факултет към Техническия университет в София.

От днес Пловдив също подкрепя портестиращите миньори и енергетици. Този следобед граждански организации организират протест за съхраняване на енергийния суверенитет – ще има шествие от Централна поща през площада пред общината, Римския  стадион, подлеза за аптека Марица до бул. 6-ти септември и площад Съединение. Там е предвидена едночасова блокада. Протестът на пловдичани ще проследи Емил Костов.

И още:

20 дни преди изборите за кмет, райнони кметове и общински съветници - какви са нагласите на пловдивчани? Елена Крушкова обобщава огласеното днес проучване на агенция Алфа Рисърч по поръчка на сайта „Под тепето“.

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните. Това ще е една от 100-те такива структури в целия Европейски съюз. Що е то иновационна долина за биоикономика? Обяснението ще даде икономистът проф. Боян Дуранкев, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

За Израелския 11 септември – „военната операция“ на движението Хамас срещу Израел, и ответния удар на еврейската държава, която обяви „състояние на война“, ще говорим с Радион Попов, дипломат от кариерата, арабист, бивш зам.-министър на външните работи. Той е бил военен разузнавач и дипломат - 2 години в Ирак, 7 в Сирия и 3 в Египет. С него ще коментираме как ескалиралият конфликт Израел – Хамас размества пластовете не само в Близкия изток, но и в света.

Художникът Костадин Отонов отбелязва 75-годишния си юбилей с ретроспективна изложба в галерия "2019". Откриването е утре, но днес в аванс с художника ни среща Веселина Пеева.

Слушайте програма "Ден след ден" и в днешния понеделник след новините в 15 до 17 часа!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Поредно октомврийско неделно утро споделяме заедно! В срещите които ни предстоят, се надявам да откриете по нещо интересно, полезно, но и приято, въпреки, че лятото е зад гърба ни. С избледняването на морския тен и умората от налегналите ни задачи след приключилия почивен сезон, започваме да забелязваме и щетите нанесени от жаркото слънце на..

публикувано на 19.10.24 в 16:05

Марин Йончев в "Добро утро, ден!"

Известният тенор Марин Йончев, който работи и живее в Женева, гостува тази седмица в рубриката ни „Добро утро, ден!“. Марин Йончев започва музикалната си кариера от родния Пловдив в най-ранна детска възраст, като едва на четири години той излиза на сцена. Талантът му е забелязан веднага, а това му носи множество награди. Пял е в Хора на..

обновено на 18.10.24 в 17:14

"Ден след ден" на 18 октомври

Под  30 на сто от реките, езерата и крайбрежните води в страните от ЕС отговарят на стандартите за допустимо замърсяване. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда. В доклада обаче не са анализирани данните за България, тъй като страната ни все още не е изготвила своите планове за управление на речните басейни. Ще говорим по..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Петъчно с „Вход свободен“

Петъчно говорим за конкурса за детска рисунка „Приказно вълшебство“, която настоятелството на СУ „Христо Г. Данов“ организира за 8-а поредна година. Този път поводът е по-специален, училището отбелязва 175 години, от своето създаване. Разговаряме с г-жа Ана Вълчева зам.-директор на училището. Очаквайте в рубриката „Брейнсторминг“, защо и..

публикувано на 18.10.24 в 09:30

"Точно днес" на 18 октомври

В утрото на последния ден от седмицата с делнични теми и в търсене на решения по важни въпроси. За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на..

публикувано на 17.10.24 в 15:00