Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 150 лв. за глас на изборите

Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

Когато говорим за купуването на гласове и контролираният вот, става въпрос за един много специфичен социален феномен, при който не можем да измерваме нещата само с пряко купуване и получаване на някакви парични знаци, но и с мобилизиране на зависимости от социални и административни услуги, от протекции на местно ниво. Това коментира в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева.

По думите ѝ диапазонът на прякото предлагане на суми за купуване на един избирателен глас в последните години варира от порядъка от 30 до 100-150 лева, в зависимост от населеното място, от това какви икономически интереси и политическите апетити има.

„Нямам конкретни сигнали към този момент, получени в Асоциация „Прозрачност без граници“ за купуване на гласове, затова би било спекулативно да посоча въз основа на данните до този момент за тези избори. Това, което обаче въз основа на предходни избори е устойчиво наблюдавано, е на практика  в населени места, където има компактно население, живеещо под границата на социалния минимум“, каза още тя. И допълни, че подобни случаи има и в черноморските общини, в които не само можем да говорим за купуване и продаване на гласове, а за мобилизиране на зависимости на бизнес ниво, които оказват влияние върху готовността на избирателите.

Тя посочи, че схемите за купуване на гласове на местно ниво са разнообразни – от пряко предлагане на пари и услуги, до предоставяне на други материални блага във вид на дърва за огрев и т.н.

„Енергийните и социални помощи, улесненият достъп до тях, са единият от инструментите например. Опрощаването на дълговете на хора, които получават своите социални помощи по дебитните карти, но възниква въпросът дали дебитните карти са на разположение на хората, които са номинално техни притежатели или тартори на различни населени места или общности  държат тези карти и преценяват кога да възстановят част от сумите. Насочване на избирателите за кого да гласуват, като начин за опрощаване на дълговете при купуване на различни стоки от магазините, това е също една от най-широко разпространените схеми, но отново искам да подчертая не е само прякото предлагане на финансови средства инструментът за въздействие върху избирателите. Тук трябва да разгледаме също и корпоративния вот. Използват се зависимостта на работника от работодателя. Виждали сме неколокократно по изборите политическите амбиции на хора, които притежават различни фирми, да достигнат до национално представителство в парламента или пък до местни власти, до управлението на местно ниво, като например в районите на Бобов дол, Перник, Кюстендил, Гълъбово, Стара Загора. Както виждате през последните две седмици много интензивно работници от тези райони участваха в протестни акции във връзка с техни социални, икономически права“, подчерта Нушева.

Според нея през последните три години има няколко условни присъди на хора, участвали в организирането на купен вот, но няма нито един случай, при който е посочен  поръчителят, т.е. политическата партия или кандидатът, които са възложили това купуване на гласове. Това е работата на прокуратурата, която има правомощията да ръководи разследването и доказването на подобни сложни казуси.

„Прави впечатление фактът, че в три от случаите, в които има осъдителни присъди лишаване от свобода, при два от три случая, за които говорим, става въпрос за наказани организатори, работещи в полза на несистемни играчи.  Т.е. по-скоро възникват въпроси дали с по-голяма строгост не се наказват играчи, които са извънсистемни“, допълни Ваня Нушева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19

ИТН ще внесе разума в 50-я парламент

"В листите за предстоящите избори са колеги, с които сме работили от началото ни като създаване на политическа формация ИТН, като отдавна сме се очистили от хора, които искаха да използват платформата ни за други цели. Абсолютно обединени сме като отбор и устремени към много добрите резултати, които ще постигнем със сигурност в Пловдив на 9 юни." Това..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Следобед ще бъдат обявени водачите на листите на ПП-ДБ

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

обновено на 07.05.24 в 09:56
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04