Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 40% ще е избирателната активност в големите градове

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

Категорично не е реалистично да се очаква до 45% активност на местните избори в големите градове, коментира в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. По думите му в  средните и малките общини отношението е лично и там могат да гласуват и повече хора, дори отколкото в малките общини, но в големите градове не е така.


„Аз и за София получавам такива данни - около 45% избирателна активност. Разбира се тук на парламентарните избори беше малко по-висока - около 48%, но мога да ви уверя, че 45% избиратели няма да гласуват този път. Активността ще бъде под 40% в София, сигурен съм, че и за Пловдив ще е под 40%“, прогнозира Павлов.

Според него е мит, че мажоритарният вот осигурява по-високо гласуване.

„Не е така. Ако се проверят данните се вижда, че най-висока активност наблюдаваме на парламентарни избори, говоря като цяло за страната. Малко по-ниска е за президентски, още по-ниска е на местни избори, като на местния  вот разликата е съществена. В малките общини тя е доста по-висока, отколкото на парламентарните, тъй като в тях и в голяма част от средните, основният работодател е общината, както и основният контрактор, а обществените поръчки са най-важното за бизнеса. Така че там интересът е много голям. Като се добави и това, че там вотът не е идеологически и, че е мотивиран от възможности за работа, там има и родови зависимости. Нещо, което в големите градове като София, Пловдив, Варна, изобщо окръжните центрове, това не се наблюдава. Традиционно в големите общини, поне досега, интересът към местните избори е по-нисък от този на парламентарните. Хората декларират че ще гласуват, но след това не гласуват“, обясни социологът.

Според него, когато става въпрос за община, която е под 50 000 жители, там партиите са създадени по-скоро на родов или бизнес принцип. Това води до т.нар. безпринципни коалиции, защото те се правят, с която е свободна, поясни Павлов.

Той коментира, че залозите на компании за онлайн залагания за различни кандидати могат да се ползват като неофициална социология, понеже хората залагат и парите си, а коефициентите се определят според това, колко хора залагат за един или друг кандидат. Социологът допълни, че това може да е много ценна информация, защото залагащите се вслушват и в това, което говорят хората около тях.

По думите му едва ли в големите и средни общини би могло да има промяна в нагласите за гласуване в последния момент. В малките това би било възможно, но в по-големите поради ниската активност, ще гласуват твърдите ядра на партиите и даже не целите твърди ядра и затова промени не са много вероятни.

Чуйте повече в интервюто на Емил Костов със социолога Юлий Павлов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09