Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По политическа култура сме във времето на Алеко

В контекста на геополитически конфликти, войни, терористични атаки, нарушена комуникация между управляващи, опозиция и в самото управление, в каква кондиция е българският избирател и успява ли да се ориентира за посланията, които партиите и политическите им представители изпращат –  отговор на въпроса от психолога Иван Игов.

По думите му, избирателят отдавна е претръпнал от всичко, което става в българското политическо пространство. "Местните избори обаче имат особеността, че хората, за които гласуваме, са по-познати отколкото другите. Затова е добре да се гласува за тях или против тях".

В отговор на въпрос дали посланията на партиите са стигнали до хората, Игов подчерта, че всички казват едно и също. 

"Всички ще строят паркове и паркинги и всички ще урбанизират града. Какво означава това обаче...не знаем. Най-лошото обаче, което се случва в българското политическо пространство, е че всички, които дойдат на власт,  искат да правят нещата отначало. Никой не казва - ето,  досега е направено това и това, което е хубаво, затова ще го запазя и ще започна следващото. Това не чувам!"

Игов отрече  българинът да подхожда към всичко с нагласа на недоверие и отрицание.

"Ако погледнем народопсихологията на българина, той винаги се е опитвал да гледа напред и в най-тежките времена и затова е оцелял. В момента виждаме по-скоро едни кресльовци, които, за да ги забележи някой, трябва да бъдат гръмогласни и да оплюват противника си.  Но цялата политическа култура и по света е същата. Аз бих препоръчал да не им вярваме. А за да искаме да повярваме, да видим какви са реалните неща - вече има достатъчно източници на информация."

Времето на месиите не е отминало. Популизмът по света е в същността си месианство. Като пример, Игов посочи Доналд Тръмп, "който продължава да бъде конкурентен в момента и почти съсипа Америка, но хората продължават да му вярват, защото искат ... просто да бъдат съсипани. И при нас е така. Вярваме на хора, които говорят  неща, които са лесно смилаеми, обещават неизпълними неща, но те ни харесват и ние ги избираме като месии уж да ни спасят. Накрая се чудим защо не е така".

По думите на Игов, по политическа култура сега България е във времето на Алеко Константинов.

За социологическите проучвания, той бе категоричен, че социолозите не знаят как да мерят нагласи. "Те мерят мнения. При това - не тайно, а ти звънят на вратата. Ясно е, кой си ти. Не умеят да мерят и статистически. Това, което трябва да се мери, са нагласите, които са по-дълбинни и те не се променят толкова бързо, колкото се променят мненията. Но за това има специални модели, които за съжаление, са сложни, струват много пари и няма кой да ги плати. Затова по-лесното е ...да ти дам някакви пари, пък ти си напиши каквото искаш и ми дай някакъв резултат."

Игов бе категоричен, че без значение дали ще са спечелили "нашите" или "вашите", те ще започнат от един момент нататък да  правят почти една и съща политика.  

"Проблемът е, ако както в Словакия, дойдат крайно десни или крайно леви, понеже те се финансират от една и съща касичка и тя е извън България, например в Русия, може да ни създадат проблеми. Но ако са другите, които слушат и едното посолство, и другото, и третото, може  най-накрая да послушат и избирателите си, защото все пак ще искат пак да ги изберат. Всички го правят по еднакъв начин - в началото се пенят, пенят, а после правят каквото трябва или каквото искат от тях".

Интервю - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54