Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойде моментът коалиционното напрежение да се канализира

"Работейки на изследователски терен с данните, продължавам да се натъквам с учудваща честота на заключението, че ние не сме имали почти никаква ясна представа какво точно очакваме да ни се случи на 11-ти ноември, при условие, че 10-ти е било поставено началото на демокрацията. Сега е по същия начин  с  Коалицията - приемаме, че .има нужда от управление, което да отговаря на всички добри и красиви епитети за  хубаво управление, но какво точно очакваме да се свърши - не ни е много ясно. 

 В крайна сметка това сме си ние - хората, живеещи тук с възможностите и амбициите, които ние тук можем да произведем в една сложна вътрешна и външна политическа ситуация. От това произтичат драматични сценарии. Мислим си някакви идеалистични сценарии, но тези неща са възможни само по страниците на големите философски трудове. Тук и сега в живия живот работим с хората, каквито сме". Това заяви политологът  и университетски преподавател Любомир Стефанов.

По думите му, в настояването на ГЕРБ за предоговаряне на условията за управлението, се вижда логична стъпка. Това се е очаквало още преди излизането на Парламента във ваканция. 

"Беше ясно, че ПП губи парата в реформите, които трябваше да наливат. Тя започна да се източва към кампаниите им по места  - успешно или не. Под очакванията си те се представиха категорично, но пък  победата им в София дълго време ще им замазва очите, че има още много какво да се желае".

ГЕРБ  пък са показали, че са далеч от това да престанат да бъдат факторът, който са по места. Местната сила на една партия определя колко тя тежи в национален аспект. Това е довело до решението за чутия тон от ГЕРБ "...трябва да премислим  структурата и какво правим в нея, като набележим стъпките, за да се избегне този разговор с конструкторско-електроженистко-машинистки термини, определящи коалицията като какво ли не, само не и като коалиция. На база на реални цифри дойде и моментът да се стигне до напрежение, което ще бъде канализирано и овладяно".

Централите на партиите в България, като улисани в динамиката на няколкото електорални цикъла, са със замъглената перспектива да проумеят, че в България градовете се управляват от шарени коалиции вече повече от 30 години и че коалиционното управление е естествената форма на управление в политическия живот. "Само че ПП нямаше откъде да го знаят. Сега ще трябва да се коалират, да натрупат повече политически опит или да се маргинализират", заяви Стефанов.

Той подчерта, че в демократичните системи партиите не могат да управляват еднолично завинаги, а трябва да управляват с партньори, тъй като гражданите отдавна не са потискани от една политическа сила. 

Стефанов предположи, че отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще преминат на следващо ниво, тъй като има някакво натрупване на критично осъзнаване, че държава не се управлява в насипно състояние и да изкристализира механизъм за прерастване на коалиционно споразумение. 

 "В противен случай ни предстои режим два-три дена затишие - медийна бомба, два-три дена затишие - скандал. Иначе алтернативата е тласкане на  ГЕРБ към ДПС с все по-голяма сила, което за ПП-ДБ ще се превърне в ужасяваващ момент и ще ги лиши от всякакви контакти за бъдещо парламентарно мнозинство". 

Цялото интервю - звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33