Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пари...корупция...пари - прим "Ден след ден"

Темата за бюджета на държавата за следващата година раздели в коментарите им икономисти и финансови анализатори. Разделение се очерта и между политическите сили в парламента - ГЕРБ и ДПС обявиха, че може да подкрепят Бюджет 2024, но при определени условия, а опозицията обяви, че няма да го подкрепи.

Какви са рисковете в новия бюджет и как ще се отрази на джоба ни – разговаряме с икономиста Кузман Илиев.

Бюджетът и корупцията са двете неща, които могат да изкарат ГЕРБ от управлението. Посланието направи лидерът на партията Бойко Борисов, чието 12-годишно управление  хората отъждествяват с тежки корупционни практики. Реалните залози и политическото говорене по темата „сглобка – разглобка“ ще коментираме с проф. Милена Стефанова, политолог от Софийския университет.

Защо напоследък все повече се говори за климатични промени, а не за глобално затопляне? По какви причини медии и политици "ревизираха" говоренето си по темата? За влиянието на хората върху околната среда чрез улавянето на слънчевата енергия ще говорим с д-р Никола Петров, физик и астроном, който повече от четвърт век „се занимава със Слънцето“ и е част от екипа на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен. 

И още:

Продължават сътресенията по места и след втория тур на местните избори. В Карлово Веска Ненчева, която загуби изборите за кмет на общината, оспорва резултатите от балотажа. Ситуацията обобщава в репортажа си Антония Попова.

Димитър Владимиров проследява днешните първи сеси на Общинските съвети в Куклен и Калояново, както и втория опит на Общинския съвет в Брезово да си избере председател.

Слушайте програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив от 15 до 17 часа днес!


Още от категорията

"Точно днес" за каузите през февруари

В последния петък на месеца обобщаваме седмицата с важните акценти: политика, литература и протести.  Дали след обвиненията между партньорите в сглобката ще има помирение, или ще очакваме избори? И още, може ли един документ, претенциозно наречен от ПП-ДБ меморандум да отключи ефективни преговори между тях и ГЕРБ-СДС, разговор с политолога и..

публикувано на 22.02.24 в 15:39

"Попски работи" в "Ден след ден"

"Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря" – тази максима от години е водещ метод на управлението у нас. С нея политическите сили се обвиняват взаимно, предизвиквайки гнева на електората. За „протегнатата ръка“ между партньори, които не само не са близки, но са остри политически опоненти; за препъникамъните в управлението; за..

обновено на 22.02.24 в 14:57

Лисицата в нас и предаването „Вход свободен“

Разговор с психолога Марина Иванова за първата ѝ книга „Лисицата в мен“, която тя ще представи тази неделя. Ще си говорим и за гласа като наша отличителна характеристика. Някои специалисти го наричат „второ лице“. Очаквайте коментар в рубриката „Брейнсторминг“. Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, е след 14.30 часа...

обновено на 22.02.24 в 09:40

„Точно днес“ – за политическите драми и последствията от тях

Отново в оборот са въпросите, свързани с управлението на страната. Ще има ли извънреден парламентарен вот и избори „2 в 1“? И какви ще са последствията, ако се стигне до такъв край на управляващата сглобка? Отговорите търсим в четвъртото утро на седмицата. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво наложи предложеният от коалиция..

обновено на 21.02.24 в 16:58

50:50 - сделка или не „Ден след ден“

Предложеният от ПП-ДБ меморандум за управлението на страната след ротацията очаквано скара не-коалицията. И политиците, и медиите сравняват властта с термини от най- популярните телевизионни игри като „сделка или не“ и „50 на 50“. Въпреки заявката, че всичко подлежи на обсъждане предупреждението и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС е, че изборите 2 в 1 може..

публикувано на 21.02.24 в 14:37