Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плавно напред - "Точно днес"

Снимка: Художник: Кирил Митовски

Пъзелите на местната власт постепенно се сглобяват и властовите конструкции започват да придобиват по-монолитни образи, задвижвайки механизмите си напред. Сред тях са разпознаваеми лица, макар и с промени функции и територии за упражняване на  експертизите. Мълчанието покрай неизвестността бавно отстъпва място на първоначалното смущение, но времето ще отсее тези тревоги с резкия замах на управленските ангажименти,  за които обществото отдавна вече е нащрек и ще ги изисква.

Новият кмет на Пазарджик  Петър Куленски ще положи клетва на първото заседание на Общинския съвет, заедно с новоизбраните общински съветници и кметовете на 31 села в оббщината. Часове преди клетвата - за приоритетите в работата, наследството от предишния кмет Тодор Попов  и новия управленски екип - интервю с Петър Куленски на Иванка Петкова.

Най-представителната власт на държавата - законодателната, е под ударите на неслучилата се коалиционна прегръдка на партиите във властта. Към центробежните сили на нетърпимостта в Парламента се добави и новият вот на недоверие към Правителството по темата за сигурността, както и бюджетните неразбории по скалата от "край на постните пици" - до "торта гараш, но без основно ястие". Ще счупят ли сглобката на властта парите на държавата за следващата година и какво се крие зад аргументите "за" и "против" - икономическият анализатор Стоян Панчев от ЕКИП.

Лабораторен комплекс към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии" бе открит в пловдивския  филиал на Техническия университет-София със средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" чрез Европейския фонд за регионално развитие. Репортаж на Живка Танчева.  

Преди премиерното представяне на танцово-поетичния концерт "Там, където не сме" с виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Драматичен театър - Пловдив в Нощта на театрите 18 ноември - за новата културна институция Sofia Art Institute и амбициите й за създаване на културна платформа за обучение по изкуства - разговорът е с пианистката с международна кариера Венета Нейнска.

А във времето за култура след 9.00 ч. ще ви поканим на изложбата на Силви Басева в галерия "Дяков", озаглавена "Настроения в цвят".

А в "Добро утро, Ден" чуйте поредната част от гостуването в тази рубрика на консултативния психолог Иван Игов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50