Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петъчни теми в "Ден след ден"

Мащабен проект започва да изпълнява „Тракия икономическа зона“ с партньори от Италия. Интермодален хъб ще свързва Пловдив, Бургас и София и ще осигурява комбиниран транспорт на стоки - шосеен, железопътен, воден и въздушен. Какви публично-частни партньорства се планират за осъществяването на проекта? Що е то интегрирани териториални инвестиции? Как бъдещият транспортен хъб ще подпомогне развитието на малките и средните предприятия в района? Отговорите търсим от Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“.

Днес стана ясно също, че очакваният от 8 години ремонт на Концертна зала в Пловдив е напът да започне до дни. Това става възможно след като министърът на културата е подписал договор за ремонт и реконструкция на залата. По темата Паолина Комсалова разговаря с директора на Пловдивската опера Нина Найденова.

Пловдив посрещна шахматистката Виктория Радева, която стана европейска шампионка отборно на първенството в Будва, Черна гора. За вълнуващите срещи на 22-годишната шампионка с кмета Костадин Димитров и представители на общинската администрация разказва в репортажа си Даниела Добрева.

Също днес, от площада пред общината към Стария град тръгна Дионисиево шествие, което постави началото на 15-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“. Виненият празник ще продължи до неделя, а за участниците в него и фестивалната програма е репортажът на Яница Марова.

И още:

Какви и за кого са плюсовете и минусите в „Бюджет 2024“? Защо социалните пратньори не постигнаха и вероятно изобщо няма да постигнат съгласие за финансовата рамка за догодина? Какви перспективи пред управлението чертае новият бюджет? Анализът ще е на Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество” в Асоциация на индустриалния капитал в България.

Голям национален протест подготвят фермери и животновъди следващата седмица. Гневът им ще се излее чрез пътни блокади в цялата страна, ако за една седмица не се изпълнят исканията им, постаневи на вчерашния протест в София. Освен пари те искат и оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Заради него страната ни катастрофално губи сектор "Земеделие", категорични са фермерите. Темата коментираме с Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България и председател на Института на жените фермери.

Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа. Слушайте ни!
Още от категорията

"Точно днес" за каузите през февруари

В последния петък на месеца обобщаваме седмицата с важните акценти: политика, литература и протести.  Дали след обвиненията между партньорите в сглобката ще има помирение, или ще очакваме избори? И още, може ли един документ, претенциозно наречен от ПП-ДБ меморандум да отключи ефективни преговори между тях и ГЕРБ-СДС, разговор с политолога и..

публикувано на 22.02.24 в 15:39

"Попски работи" в "Ден след ден"

"Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря" – тази максима от години е водещ метод на управлението у нас. С нея политическите сили се обвиняват взаимно, предизвиквайки гнева на електората. За „протегнатата ръка“ между партньори, които не само не са близки, но са остри политически опоненти; за препъникамъните в управлението; за..

обновено на 22.02.24 в 14:57

Лисицата в нас и предаването „Вход свободен“

Разговор с психолога Марина Иванова за първата ѝ книга „Лисицата в мен“, която тя ще представи тази неделя. Ще си говорим и за гласа като наша отличителна характеристика. Някои специалисти го наричат „второ лице“. Очаквайте коментар в рубриката „Брейнсторминг“. Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, е след 14.30 часа...

обновено на 22.02.24 в 09:40

„Точно днес“ – за политическите драми и последствията от тях

Отново в оборот са въпросите, свързани с управлението на страната. Ще има ли извънреден парламентарен вот и избори „2 в 1“? И какви ще са последствията, ако се стигне до такъв край на управляващата сглобка? Отговорите търсим в четвъртото утро на седмицата. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво наложи предложеният от коалиция..

обновено на 21.02.24 в 16:58

50:50 - сделка или не „Ден след ден“

Предложеният от ПП-ДБ меморандум за управлението на страната след ротацията очаквано скара не-коалицията. И политиците, и медиите сравняват властта с термини от най- популярните телевизионни игри като „сделка или не“ и „50 на 50“. Въпреки заявката, че всичко подлежи на обсъждане предупреждението и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС е, че изборите 2 в 1 може..

публикувано на 21.02.24 в 14:37