Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектобюджетът застрашава влизането ни в еврозоната


Какви и за кого са плюсовете и минусите в „Бюджет 2024“ и  защо социалните пратньори не постигнаха и вероятно изобщо няма да постигнат съгласие за финансовата рамка за догодина?  

Няма изгледи за консенсус, и това ще е така, докато параметрите на бюджета са такива. Ако някои от тях се променят, може да се променят и позициите на някои от социалните партньори - смята  Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество” в Асоциация на индустриалния капитал в България.

Според работодателската страна, основният плюс на законопроекта е, че запазва съществуващият данъчен модел и в общи линии данъчните ставки. Също доброе, че  се преодолява частично една несправедливост за работодателите – отпадането на изискването те да поемат първите три дни от болничните на своите служители.  Сега предложението е те да се свият до два дни. Това е минимален напредък, но все пак е приветстван от работодателите - коментира представителят на едрия бизнес. 

По думите му обаче, бюджетът е така направен, че разходите ще бъдат похарчени, но заложените приходи са несигурни.  Основните ни търговски партньори, като Германия, Австрия, Дания, Испания и Нидерландия и други, имат затруднения в икономиките си, някои от тях изпадат и в рецесия. Българската икономика има ръст, но той е малък и намалява. Това е тенденцията, а същевременно се планира да се съберат повече приходи.  Това е нереалистично. Прогнозите на ЕК са за по-малък растеж от обявения от финансовото министерство.

Няма никакви гаранции за постигането на  приходите в хазната. Инвестиционната програма също може да не се случи. Изведнъж бяха изтрити 2.4 милиарда лева приходи от транзита на газ.  Изобщо, на парите за проекти и инвестиции сякаш се гледа като на някакъв „буфер“ – тоест, ако не с справим с нещо друго, ще вземем от тях.

Дългът в момента е 36.6 милиарда, а се предвижда в  годините да нарасне с още поне 30. Това не е толкова страшно, но само ако си изпълним досегашните задължения и икономиката върви нагоре. Докато наблюдаваме обратното, с погрешен оптимизъм. Точно 4 пъти ще скочат плащшанията по лихвите към дълга.

Всичко това залага риск пред една от основните ни национални цели – приемането на България в еврозоната.

Бюджетът в крайна сметка ще мине ва парламента, по-скоро да,  но не в сегашния му вид. 

Компромиси за  него  ще бъдат постиганти, това е сигурно, въпросът е в какви мащаби.  Социалните партньори, имайки различни интереси, ще ги отстояват по своя си начин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33