Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и решения "Ден след ден"

Снимка: Фейсбук / Андриана Праматарова

Четири месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица в Дания бе арестуван обвиненият за тежкото престъпление Рангел Бизюрев. В този час в Окръжната прокуратура в Пловдив се провежда брифинг във връзка с ареста. Новините оттам ще научим от нашия репортер Даниела Добрева, която ще ни представи и коментара на майката на убития младеж Атанаска Бакалова.

При спрян часовник и продължило две седмици първо заседание новият Общински съвет в Пазарджик си избра председател. Шестото поред гласуване постави начело на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ. С резултат от 23 срещу 12 гласа от 40 бюлетини, от които 5 невалидни, Шопов победи Таня Колчакова-Янева от ПП-ДБ. Драматичния избор, колебанията и емоционалното поведение на общинските съветници в Пазарджик обобщава в репортажа си Димитър Владимиров.

До края на седмицата Пловдив ще бъде разчистен от падналите дървета и клони след бурята и мокрия сняг. А от Нова година всички дървета в града ще бъдат обследвани с томограф, за да се отстранят опасните. За спешните действия на общината и за предстоящата паспортизация на зелената система в Пловдив е репортажът на Антония Попова.

И още:

Демографската криза и бедността в България могат да бъдат преборени само със сериозни политики и мерки. Поредните управляващи обаче отново не предприемат никакви мерки за подпомагане на семействата и раждаемостта. Малко след 2040 г. населението на България ще падне под 5 милиона души, а около 1200 населени места ще бъдат обезлюдени. Прогнозата е на проф. Надежда Илиева, ръководител Секция “Икономическа и социална география” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. С нея ще коментираме защо политиците у нас не искат да чуят учените и какви краткосрочни и дългосрочни практики прилага Европа.

България има огромен проблем с образованието, пише конституционният съдия проф. Атанас Семов в свое отворено писмо до просветния министър. Учебниците са подложени на Баташко клане, в нито една програма не се споменават думите „Родина“ и „Отечество“, отбелязва университетският преподавател и пита какви мерки се предприемат за спиране на обезбългаряването на родното училище. В програма „Ден след ден“ с проф. Атанас Семов ще говорим за необходимостта от натиск и принуда за връщане на българската историческа памет в българското училище.

Започваме след новините в 15 часа, слушайте ни до 17!
Още от категорията

"Точно днес" за каузите през февруари

В последния петък на месеца обобщаваме седмицата с важните акценти: политика, литература и протести.  Дали след обвиненията между партньорите в сглобката ще има помирение, или ще очакваме избори? И още, може ли един документ, претенциозно наречен от ПП-ДБ меморандум да отключи ефективни преговори между тях и ГЕРБ-СДС, разговор с политолога и..

публикувано на 22.02.24 в 15:39

"Попски работи" в "Ден след ден"

"Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря" – тази максима от години е водещ метод на управлението у нас. С нея политическите сили се обвиняват взаимно, предизвиквайки гнева на електората. За „протегнатата ръка“ между партньори, които не само не са близки, но са остри политически опоненти; за препъникамъните в управлението; за..

обновено на 22.02.24 в 14:57

Лисицата в нас и предаването „Вход свободен“

Разговор с психолога Марина Иванова за първата ѝ книга „Лисицата в мен“, която тя ще представи тази неделя. Ще си говорим и за гласа като наша отличителна характеристика. Някои специалисти го наричат „второ лице“. Очаквайте коментар в рубриката „Брейнсторминг“. Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, е след 14.30 часа...

обновено на 22.02.24 в 09:40

„Точно днес“ – за политическите драми и последствията от тях

Отново в оборот са въпросите, свързани с управлението на страната. Ще има ли извънреден парламентарен вот и избори „2 в 1“? И какви ще са последствията, ако се стигне до такъв край на управляващата сглобка? Отговорите търсим в четвъртото утро на седмицата. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво наложи предложеният от коалиция..

обновено на 21.02.24 в 16:58

50:50 - сделка или не „Ден след ден“

Предложеният от ПП-ДБ меморандум за управлението на страната след ротацията очаквано скара не-коалицията. И политиците, и медиите сравняват властта с термини от най- популярните телевизионни игри като „сделка или не“ и „50 на 50“. Въпреки заявката, че всичко подлежи на обсъждане предупреждението и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС е, че изборите 2 в 1 може..

публикувано на 21.02.24 в 14:37