Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По цветната спирала на декември - "Точно днес"

Отронват се дните от годината. Последният месец на 2023-та ни допуска през триумфалната порта на най-хубавите зимни празници. С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, ще се отправим по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и домашните животни, радости и истина.

Как да разчетем знаците по този път, който ежедневно извървяваме с обичани и близки хора, със съседите, но и с непознатите, без да се замисляме, че носим бронята на паметта, традициите, вярата, но и с осъзнаването, че истинският празник не е шумен, а душевно преживян? По темата ще разговаряме с етнолога и директор на Регионален етнографски музей Пловдив доц. д-р Ангел Янков.

Когато разговорите за политика и икономика започват да се водят на езика на медицината или на астрономията, например, политическата среда се нуждае от диагноза, за да бъде здравословно предефинирана. Опитите за това не са за пренебрегване в контекста на общественото здраве и настъпващата опасност от вируси.

Коментар по темата за непрестижното ниво на политическия дебат очакваме от писателя Румен Леонидов.

Политическата картина излъчва дефицит на идейност и действия на съмишленици, като издава партийна и личностна нетърпимост,  настоявания за оставки и поставяне на условия. За състоянието на некоалицията и не/възможното постигане на позитивна трансформация във формулата на управлението – събеседник – политологът и преподавател в СУ „Кл.Охридски“ доц. д-р Борис Попиванов.

И понеже падналите от дърветата жълти листа оцветяват с топли багри навъсеното време, а белите посоки са далечни, един "Коледен експрес" ще ни помогне да се докоснем  мислено до омаята на очакваните празници, с които свързваме промените към по-добро. Художникът Динко Ангелов представя самостоятелна изложба в Галерия Marina Franzetti  на ул. "Май" 2А. С художника разговаря Живка Танчева.

А в минутите за култура след 9.00 ч. в разговора с поетесата Ина Иванова ще ви представим нейната нова книга с разкази " И винаги любовта". Тя излезе от печат със знака на издателство "Жанет 45".

А гост в рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица е Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор.


Още от категорията

"Точно днес" за каузите през февруари

В последния петък на месеца обобщаваме седмицата с важните акценти: политика, литература и протести.  Дали след обвиненията между партньорите в сглобката ще има помирение, или ще очакваме избори? И още, може ли един документ, претенциозно наречен от ПП-ДБ меморандум да отключи ефективни преговори между тях и ГЕРБ-СДС, разговор с политолога и..

публикувано на 22.02.24 в 15:39

"Попски работи" в "Ден след ден"

"Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря" – тази максима от години е водещ метод на управлението у нас. С нея политическите сили се обвиняват взаимно, предизвиквайки гнева на електората. За „протегнатата ръка“ между партньори, които не само не са близки, но са остри политически опоненти; за препъникамъните в управлението; за..

обновено на 22.02.24 в 14:57

Лисицата в нас и предаването „Вход свободен“

Разговор с психолога Марина Иванова за първата ѝ книга „Лисицата в мен“, която тя ще представи тази неделя. Ще си говорим и за гласа като наша отличителна характеристика. Някои специалисти го наричат „второ лице“. Очаквайте коментар в рубриката „Брейнсторминг“. Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, е след 14.30 часа...

обновено на 22.02.24 в 09:40

„Точно днес“ – за политическите драми и последствията от тях

Отново в оборот са въпросите, свързани с управлението на страната. Ще има ли извънреден парламентарен вот и избори „2 в 1“? И какви ще са последствията, ако се стигне до такъв край на управляващата сглобка? Отговорите търсим в четвъртото утро на седмицата. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво наложи предложеният от коалиция..

обновено на 21.02.24 в 16:58

50:50 - сделка или не „Ден след ден“

Предложеният от ПП-ДБ меморандум за управлението на страната след ротацията очаквано скара не-коалицията. И политиците, и медиите сравняват властта с термини от най- популярните телевизионни игри като „сделка или не“ и „50 на 50“. Въпреки заявката, че всичко подлежи на обсъждане предупреждението и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС е, че изборите 2 в 1 може..

публикувано на 21.02.24 в 14:37