Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По цветната спирала на декември - "Точно днес"

Отронват се дните от годината. Последният месец на 2023-та ни допуска през триумфалната порта на най-хубавите зимни празници. С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, ще се отправим по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и домашните животни, радости и истина.

Как да разчетем знаците по този път, който ежедневно извървяваме с обичани и близки хора, със съседите, но и с непознатите, без да се замисляме, че носим бронята на паметта, традициите, вярата, но и с осъзнаването, че истинският празник не е шумен, а душевно преживян? По темата ще разговаряме с етнолога и директор на Регионален етнографски музей Пловдив доц. д-р Ангел Янков.

Когато разговорите за политика и икономика започват да се водят на езика на медицината или на астрономията, например, политическата среда се нуждае от диагноза, за да бъде здравословно предефинирана. Опитите за това не са за пренебрегване в контекста на общественото здраве и настъпващата опасност от вируси.

Коментар по темата за непрестижното ниво на политическия дебат очакваме от писателя Румен Леонидов.

Политическата картина излъчва дефицит на идейност и действия на съмишленици, като издава партийна и личностна нетърпимост,  настоявания за оставки и поставяне на условия. За състоянието на некоалицията и не/възможното постигане на позитивна трансформация във формулата на управлението – събеседник – политологът и преподавател в СУ „Кл.Охридски“ доц. д-р Борис Попиванов.

И понеже падналите от дърветата жълти листа оцветяват с топли багри навъсеното време, а белите посоки са далечни, един "Коледен експрес" ще ни помогне да се докоснем  мислено до омаята на очакваните празници, с които свързваме промените към по-добро. Художникът Динко Ангелов представя самостоятелна изложба в Галерия Marina Franzetti  на ул. "Май" 2А. С художника разговаря Живка Танчева.

А в минутите за култура след 9.00 ч. в разговора с поетесата Ина Иванова ще ви представим нейната нова книга с разкази " И винаги любовта". Тя излезе от печат със знака на издателство "Жанет 45".

А гост в рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица е Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50

Ведър следобед днес с "Вход свободен"

Днес Ви отвеждаме в родопския град Чепеларе, който за 13-а поредна година ще бъде домакин на празник на хората "Веселие". На 11 май в събота, н ад 350 души от клубове по народни танци от цялата страна се събират, за да участват в невероятната инициатива , превърнала се в дългогодишна традиция за града. Събитието се осъществява с подкрепата на Община..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

На 9 май в предаването "Точно днес" да поговорим за...

За здравето и мерките срещу разпространението на коклюш, за предстоящите предизвикателства пред участниците в изборите, за деня на Европа, за мечтите на младите, които ще гласуват за първи път, за поезията... Слушайте ни от 6.00 до до 9.30, за да чуете - д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив с последна..

публикувано на 08.05.24 в 16:24