Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското простолюдие обича силовите играчи

"Политиците няма какво да кажат и когато прибягват към метафори, това означава, че не могат да се изразят ясно и точно. Търсят оригиналност, която да пасне  на една част от обществото. Една част от обществото ще разбере  за какво става дума, а другата просто ще мучи. Тя не разбира от метафори, а само от преки внушения и затова често политиците, особено двамата от ГЕРБ и ДПС, си играят с нервите на хората. Не им говорят с  фльонги, а ги блъскат с понятия, които разбират". Това заяви писателят Румен Леонидов.  

По думите му, културата в управлението е отражение на българската действителност, на нашата зрелост.  След 15 години живот с всички упреци на предишното управление - на ГЕРБ, една голяма част от нашите сънародници, с купен или некупен или корпоративен вот, или пък убедени, гласуват за тази партия.  

"А друга част от обществото гласува за новото, представено от едни млади хора. И... се получи патова ситуация, в която изхарчихме много пари, а не се получи друго. И ако не беше войната в Украйна, нямаше да има и правителство".

Леонидов  подчерта още, че всекидневните публични сътресения са по-скоро сензационни, но медиите очакват да се развихрят като новини, които на следващия ден обаче отпадат.  Това изнервя и отчайва голяма част от общество. 

Двете големи коалиции се пазят едни от други и изпитват отвращение, като не искат да седнат заедно и да решат основните неща за обществото. "Ние обаче не можем да бъдем съдници, защото ги избрахме".

"Част от хората, гласували за ПП, гледат на възможната премиерска кандидатура на Делян Пеевски скептично и се подхилкват. Другата част, гласували за ГЕРБ, са склонни, защото те ще бъдат при всички случаи съюзници в тази сглобка, ако не в следващите, в по-следващите избори. Този съюз е отдавна икономически ясен, независимо че бе леко замъглен от това, че Пеевски не беше активен години наред. Сега с мощната си фигура, подобно на Бойко Борисов, заема екрана и се счита за опростен. Прокуратурата не доказа нищо за всички, което му се приписваше - и за КТБ, и за монопол върху много неща, и за поръчките, които фирмите му получаваха с предимство години наред,  а народът не го интересува. Силовата мощ на Борисов и на този младеж на фона на слабата интелигентна фигура на премиера, вдига повече масите."

Леонидов бе категоричен, че българското простолюдие обича силовите играчи.

"По това приличаме на турците - искаме да има атаман, да има здрава ръка, някои да ни хока  и ако мяука, отива в кофите на историята".

Много неща обаче, независимо от непрекъснатото говорене, са останали "под повърхността  на думите". 

"Защо се спря говоренето за атентата срещу бившия главен прокурор, защо се спря с убийството на Трактора, след като изтече информация, че той е бил упълномощен от някого да убеди  двете големи партии да седнат и ГЕРБ да отстъпи. Някой е стоял зад Трактора, нещо му е било обещано. Кой го уби и защо? По тази тема се мълчи. Какво стана с онези милиони, които се изнесоха с куфари покрай магистралите? "Прокуратурата действа" е отговорът".

Докато обаче управляващите не подпишат нормално споразумение и не започнат да се държат като мъже и зрели хора, а не - като госпожици, нещата ще бъдат същите, подчерта още Румен Леонидов. 

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00