Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 42 млрд.лв е държавният дълг на България, всяко българско семейство дължи 21 500 лв.

Парите на държавата се харчат с бясна скорост

За една година дългът на Блгария се е увеличил от 31 на 42 млрд. лв. Парите ги няма!

Снимка: Ани Петрова

Часовник на дълга поставиха върху столична сграда финансовите експерти Николай Василев и Никола Янков, убедени привърженици на нулевия бюджетен дефицит. Това, според тях, ще е предупреждение, че дефицитите, планирани от управляващото мнозинство, ще са в тежест за бъдещите поколения.

Пред Радио Пловдив финансистът Никола Янков, който е и бивш заместник-министър на икономиката, обясни, че с тези действия се опитват да привлекат вниманието на обикновените български граждани. 

Над 42 млрд.лв е държавният дълг на България, всяко българско семейство дължи 21 500 лв.

Истината е, че огромна част от парите ни, на държавата, се харчат с бясна скорост. Дългът всъщност е отражение на бюджетния дефицит. Когато държавата няма достатъчно приходи и има повече разходи, тя взима заеми, както всяко едно домакинство. И тези заеми реално са увеличението на публичния ни дълг - с десетина милиарда годишно.

Държавният дълг на България за една година се е увеличил с над 10 млрд.лв. - от 31 на 42 млрд. лв. И това няма нищо общо с инфлацията, просто сме изхарчили парите през публични разходи, обясни финансовият експерт.

Парите ги няма! - това е проблемът, върху който искаме да обърнем вниманието на хората, каза Никола Янков. По думите му, в нито една сфера животът на хората не се е подобрил, въпреки изхарчените милиарди. 

Парите са изхарчени за нещо, което отива и заминава и от него спомен няма.

Влиянието на войната в Украйна беше изключително "положително" за българската икономика, заяви Янков. Той уточни, че прави тази констатация с известна доза отвращение. Поради огромен експорт на електричество и оръжие Брутният вътрешен продукт на България е пораснал с близо 7% миналата година. 

Войната в Украйна предизвика бум на БВП на България и на бюджетни приходи. Но разходите всъщност, успяха да изпреварят огромното увеличение на бюджетните приходи.

Държавата като собственик на предприятия, например в сектор енергетика, е нормално да си вземе парите.

Някои обаче са на хронична загуба. ТЕЦ-овете от Марица Изток тази година отново са на загуба, задъхват се и няма как да реагират на технологичното обновление, което е необходимо в тях. Но държавата успя да им източи кръвчицата.

Фирмите винаги трябва да имат някакъв финансов резерв занапред. За съжаление обаче в държавния бюджет за 2024 са предвидени 100 % дивиденти на всички печалби на държавните фирми. Така че, това се превръща в политика. 

Втърешното потребление

Предвидените в новия бюджет увеличения на доходите са за държавните служители и за пенсионерите. Оказва се, че повечето българи, включително държавните служители, когато пипнат малко повече пари на месечна база, обикновено ги инвестират не в българско потребление, каквато е идеята на финансовия министър, а във внос. Купуват си нов телефон, нова кола или кола на старо, но небългарска, а внос или отиват на почивка някъде, напр. в Гърция, и парите излизат извън държавата.

Може би, 8 или 9 лева от всеки 10, дадени като увеличение на доходите на тези хора, ще излязат извън икономиката на България и ще увеличат бизнеса на други икономики.

България е отворена икономика и българите обичат да потребяват вносни стоки и услуги, обобщи финансистът.

Финасова децентрализация няма

От "Продължаваме промяната" са  против финасовата децентрализация на общините. Тази политика не е нова, упражнява се вече 30 години. Общините, кметовете ще се молят и тази година на финансовия министър на килимчето в София за всички свои разходи и проекти

В данъчните закони също не се залага нищо ново като политика. Големите суми, които са предвидени за инфраструктура - 12 млрд. лв, са всъщност буфер за дефицити в приходната част. Ако реално се окаже, че приходите са по - малко отколкото са планирани, ще се намаля изключително засиления капиталов бюджет на държавата. 

Няколко години, както и тази, заложените капиталови разходи на държавата не се изпълняват, обобщи финансистът. 

Икономически растеж би имало, ако се привлекат нови чужди инвестиции в България, които ще бъдат изхарчени тук. Такива мерки обаче не са заложени в бюджета за догодина, посочи бившият заместник-министър на икономиката.

Интервюто на Емил Костов с Никола Янков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52