Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отворим Пешеходния мост към реката сега, а не през 2036 г.

Съдбата на Пешеходния мост беше тема на среща в община Пловдив с представители на Българската банка за развитие, насрочена за вчерашния Никулден - 6 декември. Срещата обаче беше отложена заради заболяване на представителя на банката.

В момента Българската банка за развитие е собственик на концесията на моста. Новата градска управа и общински съветници отново подеха инициативата да се направи опит да се прекрати концесията и същинското управление на моста да се върне в Община Пловдив. Смята се, че за това ще са необходими 4,5 милиона лева.

Предстоят разговори с банката и уточняване на финансовата рамка, чрез която община Пловдив може да влезе във владение, а не да чака до 2036-та година.

Това заяви пред Радио Пловдив кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който се занимава с проблема от три години. Той е водил разговори с представители на ББР и смята, че те са готови на сделка с общината. 

Стаменов припомни, че преди три години посочената от банката сума е била около 4 млн. лв. Сегашната цена ще е ясна след преговори с банката. По думите на кмета на "Централен" тогава банката е била готова да прехвърли своите права върху търговските обекти. Обсъждани са вариантите сумата, която общината трябва да даде, да се разсрочи за 5 - 7 - 10 години, за да не се натоварва общинският бюджет.

Стаменов припомни, че сега почти нищо от концесионните такси не влиза в общинсакта хазна - всички приходи от търговските обекти отиват в полза на концесионера. Според него евентуалното прехвърляне към общината не е от съществено значение  за търговците, тъй като за тях е все едно дали ще плащат наемите на банката, или на общината. 

При добро стопанисване на цялото съоръжение община Пловдив ще може да покрива всички суми по задължението за придобиването му, а обществените ползи ще са огромни, защото ще имаме още едно прекрасно място за отдих и почивка, убеден е Георги Стаменов. 

Всички узряхме за идеята, че това пространство трябва да бъде естетизирано и да бъде върнато на пешеходците. 

Най - важната идея е то да се отвори към реката. Ще има зони за отдих и хранене, но и ще се вижда реката. 

Въпрос на идейна разработка е доколко да се запази търговската функция на моста, доколко той да бъде открит към реката, да има защитна конструкция за слънце и дъжд, отбеляза Стаменов. 

По думите му, това е последващ дебат, в който се очакват мнения от съсловните организации в лицето на Съюза и Камарата на архитектите. С тяхна помощ и идейна концепция ще може това пространство да се превърне в едно от най - привлекателните в Пловдив, уточни кметът на район "Централен".

Интервюто на Паолина Комсалова с Георги Стаменов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52