Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Румъния имаме общи спомени и ще работим за общо бъдеще

Министерският съвет даде съгласие за откриване на почетното консулство на Румъния със седалище в Пловдив и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. 

Функциите на почетен консул ще бъдат изпълнявани от Димитър Белелиев. 

Той e с дългогодишен ръководен и инвеститорски опит в областта на енергетиката, създател на един от центровете за доставка на соларно оборудване, магистър по икономика.  Оглавява директорския борд на голямото българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката „Централна енергоремонтна база“ и е председател на контролния  съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Пред Радио Пловдив Димитър Белелиев обяви, че връзките между България и Румъния се естествени заради сходното ни минало и каузи в ЕС сега, а Пловдив с потенциала си на втори по големина град в България е естествен център на почетното консулство. 

По думите му веднага след откриването на конулството, което ще е на територията на панаира ще се организират и първите събития, свързани с бизнеса и с културния обмен. Най- вероятно ще бъде открито и представителствона някоя от Българо - Румънските търговско - промишлени палати.

В Румъния има голяма българка диаспора, голяма част от Възрожденската ни история е свързана с Румъния, социализмът ни изолира, съществува и езикова бериера, но имаме много общи неща, които имат поле за развитие, казава инж. Белелиев. Сред тях са възможностите за пътни коридори, които ще дадат тласък  за развитие.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20