Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да гарантира сигурността на производителите

Утре, 13 януари, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще гостува на оранжерийния производител от пазарджишкото село Мало Конаре Иван Кабуров. В срещата ще участват заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Семейната ферма на Иван и Десислава Кабурови в Мало Конаре е с площ 8 декара. Модерната високотехнологична оранжерия е изградена с европейски средства и в нея се отглеждат зеленчуци.

Иван Кабуров е член на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Пред Радио Пловдив той открои основните проблеми пред оранжерийния бранш у нас - разходите за отопление и нерегламентираният внос от трети страни като Албания и Труция. 

Продукти, които са третирани и отгледани не по европейски сатндарт, просто се вкарват в България и заливат пазара, заяви земеделският производител. 

Той обърна внимание още, че на българския пазар влиза второ и трето качество продукция и се продава за първо качество. Повечето търговци продават зеленчуци, които са престояли в техните страни и не ги допускат до техния пазар.

Така те бутат и свалят цените на произведената българска продукция и ние страдаме, обобщи Кабуров.

Отделно открои вноса на плодове и зеленчуци на занижени цени, за да не се плаща ДДС, както и продаването на стоки без документи по борси и тържища. Това ни съсипва нас, българските прозиводители, коментира оранжерийният производител.

Себестойността на българската продукция не е малка, но ние нямаме възможност да си оценяваме продукцията и да я продаваме на такава цена, за да реализираме печелба. 

Това е нетрайна продукция и ние сме с вързани ръце, тъй като най-много ден - два - три, след като сме я прибрали, тя трябва да е стигнала до крайния потребител, обясни Иван Кабуров. 

Домати, краставици, зеле не подлежат на съхранение. Те трябва да имат защита от държавата.

Държавата трябва да защитава българското производство и българският потребител да е информиран, че тази продукция е българска и е прибрана от българските земи от български производители и е пакетирана в българска опаковка, която да бъде разпознаваема като продукт.

Кабуров обясни, че разходите за един декар отопляема оранжерия са над 40 000 лева. Ако се добият около 20 до 22 тона домати от декар, реалната себестойност на доматите е около 2 лева, изчисли производителят.

Земеделецът от Мало Конаре съобщи, че преди 10 дни е спрял да продава доматите си и е унищожил своята реколта, тай като с отопляемите източници е надхвърлил разходите за прибиране на продукцията. 

Ако има някаква много висока цена на плодовете и  зеленчуците, значи проблемът е в търговците между крайния потребител и производителя, категоричен е фермерът.

Според него по тази причина земеделският министър иска да проследи продукцията от производителя до крайния потребител - производството, етикетиране, пакетиране, продажба в търговските обекти, за да е ясно кой и за какво носи отговорност.

Българският пазар е необятен. Само да се изчистят нормите и правилата за търговия в България, ние можем да задоволим този пазар, категоричен е производителят от Мало Конаре.

Той обаче предупреди, че българските зеленчукопроизводители и оранжерийни производители са на изчезване. Вече няма кой да създава сдружения. Затова първо трябва да се създадат производители и след това да се гарантира тяхната сигурност.

Иван Кабуров призова: Държавата да се намеси, да въведе правила за земеделските поризводители и ние, които ги искаме тези правила, трябва да започнем да ги спазваме, а не само да ги искаме и после да мислим, че те не важат за нас!

Интервюто на Иванка Петкова с Иван Кабуров е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението. В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания и..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50