Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решения и решаващи "Ден след ден"

Не завод, а инсталация – не горене, а рециклиране. Лингвистика, етимология, фразеология или съзнателно подвеждане?

Какво е твърдението на Стефан Терзиев, управител на фирмата „Еко енерджи“, която ще внедри в Пловдив инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми? Получила ли е компанията разрешение от РИОСВ и РЗИ, както твърди инвеститорът? Защо той отказва да съобщи цената на инвестицията, за която заяви само, че е много скъпа и струва огромни пари? Емил Костов проследи нарочната пресконференция на Стефан Терзиев, който твърди, че по темата се тиражират неверни и манипулативни твърдения.

Въпреки отправената пакана, от РИОСВ-Пловдив категорично отказаха директорът Ивайло Йотков да се включи в ефира на Радио Пловдив. След изрично настояване изпратиха прессъобщение, от което е видно, че от екоинспекцията НЯМА издадено разрешение на „Енко енерджи“ за изграждането на тази инсталация. То ще бъде дадено или отказано, след като бъде завършен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда и той се подложи на обществено обсъждане, а то е насрочено за 23-ти февруари 2024 г. След това крайното решение ще бъде взето от Експертен екологичен съвет, включващ представители на всички компетентни институции.

Вредна ли е за здравето на хората инсталацията за втечняване на гуми – процес, известен като пиролиза? Какви са рисковете от изгарянето на гумите при липса на кислород и превръщането им в газ, който след това се охлажда? Отдлелят ли се при горенето вредни вещества и застрашено ли е здарвето на пловдивчани? Позицията на пловдивската здравна инспекция представя инж. Мария Иванова, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето и здравно-техническа експертиза” в РЗИ-Пловдив.

Димитър Владимиров работи по сигнал на граждани за намирани в продължение на няколко дни в Асеновград мъртви кучета и разхвърляна около тях отрова. В репортажа е включена позицията на пловдивската прокуратура и община Асеновград.

И още:

Глобалната икономика е изправена пред несигурност заради геополитически сблъсъци, а за Европа се очаква да има слаб или много слаб растеж през тази година. Това стана ясно в навечерието на Световния икономически форум, който се провежда в швейцарското курортно селище Давос. Какво да се очаква от сбирката на световните политически и бизнес лидери? Тематата ще коментираме с макроикономиста проф. Боян Дуранкев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлските посоки "Точно днес"

В първите дни на новия месец в програма „Точно днес“ поемаме по юлските посоки. И докато за едни те са белязани от летни почивки и жежко слънце, то за други тепърва започва тежката работа. След поредните предсрочни парламентарни избори дойде ред и на опитите за формиране на правителство. За политическите страсти, какви са очакванията за първия..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25

Хуморът и операта завладяват Клуба

Последното юнско издание на Клуб "Неделя“ отново събира интересни и любопитни гости. В първия час (16-17) с журналиста и писателя Михаил Вешим ще си говорим за хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и за това – тъжен ли е съвременният български хумор или не съвсем? Ще стане още дума за книги, култура, журналистика и, разбира се, за..

публикувано на 30.06.24 в 15:10

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05