Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна връща на държавата акциите си от Панаира до края на март

До края на март Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир, са договорили министърът на икономиката Богдан Богданов и кметът на крайморския град Благомир Коцев.

Пред медиите днес Богданов обясни, че пловдивското дружество е сред ключовите активи на държавата и министерството вече е разработило стратегия за развитието му.

В момента акциите на Варна са блокирани, припомни министърът. 

Той подчерта, че държавата няма да се откаже от това да бъде мажоритарен собственик на Панаира.

Припомням, че в началото на годината Благомир Коцев обяви, че "смята за справедливо акциите на община Варна в Пловдивския панаир да бъдат върнати на държавата".

В интервю за предаването "Точно днес" той припомни, че държавата даде безвъзмездно 29 % от акциите на Панаира на морската столица, за да откупи т.нар. „варненска дупка“ в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. По-късно Варна получи 43 милиона лева от държавата за сделката с бизнесмена.

Спорът по вписването на акциите на община Варна в „Пълдин туринвест“ е заради опасенията, че  след този акт бизнесменът Георги Гергов ще контролира изцяло вземането на решения за съдбата на панаира. 

По публикацията работи: Паолина Комсалова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

16 нарушения за 3 години има младежът, причинил тежката катастрофа на "Руски"

Загиналият шофьор от тежката катастрофа в Пловдив е с регистрирани 16 нарушения и 5 акта за три години откакто е с книжка, съобщи Красимир Нешев, началник на "Пътна полиция" в Пловдив на пресконференция в прокуратурата. Тежко ПТП в Пловдив: Двама младежи загинаха, други двама са ранени Тежката катастрофа, отнела два човешки живота, е..

публикувано на 13.05.24 в 16:50

РИОСВ глоби нарушители с над 47 000 лева през април

550 са проверените през април обекти от Екоинспекцията в Пловдив. Освен планираните 215 проверки са извършени и 362 извънредни за спазването на Закона за опазване на околната среда.   Съставени са 12 акта и са издадени 5 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби за общо 26 300 лева. Освен това с установени..

публикувано на 13.05.24 в 16:38

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg. За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно..

публикувано на 13.05.24 в 16:17

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага заради..

публикувано на 13.05.24 в 14:51

Март 2024 е бил с 22% по- щедър за хотелиерите в Пловдивско

56 000 туристи са гостували в местата за натаняване в Пловдивска област през месец март.  Данните на Териториалното статистическо бюро - Юг покзазват ръст с 13.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Близо 84% от всички пренощували са български граждани. Най- посащавани са били хотелите с 3 или 4 и 5 звезди. Приходите от..

публикувано на 13.05.24 в 13:51