Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов в „Добро утро, ден!“

| обновено на 04.02.24 в 10:28

Александър Маринов е известен в Пловдив телевизионен оператор и фотограф. Дълги години е работил в БНТ-Пловдив, а по-късно и в телевизия „Европа“. От 17 години има свое студио за фотография и видео заснемане.

Завършил е магистратура по специалността „Филмово и телевизионно операторство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 година. Поставя на пиедестал своите учители в операторското майсторство, и е твърдо убеден, че трябва да се спазват научените от тях правила. Споделя, че всяка снимка изразява емоционалното състояние на този, който я прави. И вярва, че пред всеки има различни пътища, но всичко е въпрос на избор.

Александър Марнов не може без светлината, след нея тръгва всяка сутрин, веднага след сутрешните ритуали. Няма ден, в който утрото му да не започва с двучасова фоторазходка из Пловдив. 

Неговата голяма мечта е да снима Формула 1, защото е предизвикателство.

„Просто трябва да избереш гледната точка. Както е в живота. Трябва да имаш различен подход с всеки човек, с който се срещаш“, казва Маринов.

Алекандър Маринов споделя, че най-хубавото нещо, което му се е случвало в професията, е възможността да снима папа Йоан Павел Втори при посещението му в България. И не може да скрие вълнението си, когато говори за тази среща.

„Бяха около 35 телевизионни камери и около 70 фотографи. И от всички папа Йоан Павел Втори, светла му памет, с ръка ме повика и ме благослови. Той беше страшно благ човек. Още съм под влияние на тази среща, нищо че са минали десетки години от нея“, споделя известният оператор.

На неговия стоп-кадър са децата и съпругата му. Те са негов приоритет.

„Всеки трябва да намери своя приоритет. Защото независимо дали има прегради, предизвикателства, сенки и т.н., те трябва да се преодоляват, тъй като светлината винаги излиза. И тя е водещата. Хората трябва да знаят, че светлината неминуемо ще ги огрее, дори когато е най-тъмно или най-студено“, категоричен е Александър Маринов.

Цялото интервю с Алекснадър Маринов можете да чуете в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ по линиите на напрежението и превенцията

В утрото на 16 май говорим по важните теми за Пловдив и страната, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: За напрежението сред работещите в държавните висши учебни заведения и дали то е туширано с отпуснатите допълнително средства за заплати ще говорим с доцент Боряна Иванова , ректор на Аграрен университет-Пловдив. Ваксините ли..

обновено на 15.05.24 в 16:57

Протести и финал "Ден след ден"

Нелепата ситуация, в която одобрени средства за увеличение на заплатите се бавят, накара университетите да проведат национален протест.Той ще бъде на 20 май пред Министерството на финансите, което все още не е представило пред правителството нужното постановление. Ще чуем реакции на представители на пловдивски висши училища-Борислава Костова от ПУ..

обновено на 15.05.24 в 14:33

Музика и поезия във "Вход свободен"

Оставаме врени  на традицията в сряда  да спорим и обсъждаме, да търсим  смисъл и добро в рубриката "За и против".  Денят е дъждовен, но календара от събития не се влияе от дъжда!  Ще ви запознаем с младата и талантлива поетеса и певица Наталия Георгиева,  която се среща със своите  почитатели днес, в едно събитие с вход свободен, извън шума и..

публикувано на 15.05.24 в 09:30

„Точно днес“ с поглед към посоките на 15 май

В утрото на 15 май поемаме по посоките, които ни носи новият ден – говорим за археология, образование, фокусираме се и върху усилията на страната ни да влезе в еврозоната, отиваме и до космоса. Ето и акцентите: Пренасяме се на територията на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Поводът е 20-та годишнина на Философско-историческия..

публикувано на 14.05.24 в 16:49

Скорост и спирачки в "Ден след ден"

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие за видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват не отговорност зад..

публикувано на 14.05.24 в 14:58