Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ – за политическите уклони и помирението

| обновено на 31.01.24 в 17:01

Утрото на 1 февруари ще посрещнем с надежда, и с почит към жервите на комунистическия режим в България. Ще се върнем в далечната 1945 година, когато е избит част от елита на страната от така наречения Народен съд. За случилото се преди 79 години ще говорим с доцент Мартин Иванов, университетски преподавател и автор на книгата „Бившите хора“ на концлагерна България“.

А възможно ли е помирението днес или конфронтацията и разделението ще продължат? Политологът Татяна Буруджиева ще бъде наш събеседник по темата.

Ще говорим и за опцията споделено родителство и възможна ли е тя в България. Депутатите вече обмислят законови промени за равни права на родителите след раздяла, а дали това ще се случи на практика и какви са механизмите? Отговорите ще потърсим от Пламен Борисов от фондация „Споделено родителство“.

Ще питаме и защо от 1 февруари децата до 14 ненавършени години ще трябва да си плащат за билет в градския транспорт, след като има решение на правителството за безплатни карти за тях. Наш събеседник ще бъде Георги Стоилов, директор на Общинско предприятие „Организация и управление на транспорта“.

И ако вече ви е омръзнала зимата, предстои ли пролетно време през февруари или ще има изненади? Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева ще представи месечната прогноза.

Ще ви заведем и на изложбата на Владимир Дамянов в арт галерия „SIGNA“. С художника ще ни срещне Веселина Пеева.

Преди всичко това – „Добро утро, ден!“. В рубриката ни тази седмица гостува Александър Маринов, телевизионен оператор и фотограф. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05

Клуб "Неделя" на музикална вълна

Днес в предаването сме изцяло на музикална вълна. Първият ни събеседник е един невероятен пловдивски музикант, който е заслужно уважаван от всички познавачи в бранша! За нас  огромно удоволствие да ви представим виртуозния китарист Кръстьо Пънев- Къната- единственият българин , който е имал честта на чужда сцена да подгрява легендарните "Дийп Пърпъл"...

публикувано на 12.05.24 в 12:10

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45