Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирми губят бизнеса си заради жилищно застрояване в Пловдив

Те са завели дело в съда, изпратили са жалби до НС, МРРБ, МОСВ, и.ф. главния прокурор

| обновено на 14.02.24 в 16:51
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Производствени фирми, които работят в пловдивския район „Тракия“, трябва да преустановят дейността си, защото според новия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив се предвижда пълно премахване на производствата в рамките на града. Така бившите индустриални зони вече са предназначени за жилищно строителство.

За казуса алармира на пресконференция инж. Иван Къндев, управител на фирма за електроника и роботизиращи заключващи системи в район „Тракия“.

„Зад някогашната Мебелна къща местен строителен предприемач вдига огромен жилищен комплекс с много високи сгради, които се намират точно до производствените бази. Въпреки че ние сме „чисто производство“, все пак има изпарения във въздуха, вдига се и шум. Според закона всяка производствена дейност трябва да спре, щом до нея има жилищно строителство“, обясни инж. Къндев.

Той самият разбрал за промените в ОУП, когато започнало изграждането на мегакомплекса на „Гербера“ ООД, в непосредствена близост до техните цехове. Започнал собствено разследване, при което се оказало, че и други собственици на такива фирми, в различни части на Пловдив, също не са запознати.

Иван Къндев изреди нарушенията, според тях, в процедурата, а подробностите са описани в нарочно създаден сайт.

„Промяната на предназначението на терена е извършена в пълно нарушение на законите за устройство на територията, за чистотата на въздуха и за шума. Заради това предполагаме, че стоят корупционни практики“, заяви инж. Къндев.

Той е сезирал Окръжна прокуратура преди 9 месеца, която отказала да образува досъдебно производство, и РДНСК, която до момента не е реагирала. Заведено е и дело в Административния съд в Пловдив.

„Подали сме жалби до Народното събрание, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, МРРБ, МОСВ. Събираме и подписка за частична промяна на ОУП. Ще осъдим общината за милиарди, но защо да ги плащат данъкоплатците“, каза Иван Къндев.

От община Пловдив обясниха пред Радио Пловдив, че казусът е от предишния мандат. Има образувано дело в Административния съд срещу подробния устройствен план на зоната, а общината чака съдът да се произнесе. 

Пред Радио Пловдив бившият главен архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов отказа коментар по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09