Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет, благотворителност и памет - "Точно днес"

Важни за Пловдив решения се очакват днес от общинските съветници. И въпреки че бюджетът за тази година от над 684 млн лева е с 28 милиона по-голям от миналогодишния, очаква се различните групи в ОбС да сблъскат позициите си за това как да се разпределят парите в градската хазна.

 Аргументите „за“ и“ против“ между тезите на опозицията в местния парламент, че заложените приходи от местни дейности няма да бъдат изпълнени, и на кмета Костадин Димитров, че бюджетът изразява плавното преминаване от стария към новия мандат и отпушването на Пловдив от натежалите проблеми,  муйте в репортажа  на Антония Попова.

Деца помагат на нуждащи се чрез благотворителност. Фокус на инициативата е Средно училище „Св.Константин – Кирил Философ“, откъдето очакваме един от възможните отговори на въпроса колко важно е човек да е състрадателен и да прави добро –  аргументи за благородните детски усилия  събра в репортаж Яница Марова.

Датата 15-ти февруари свързваме с Международния ден в подкрепа на децата, болни от рак. Идеята на този ден е да се разпространи убеждението, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добрата медицинска и психологическа грижа.  Символът за съпричастност към децата, страдащи от онкохематологични заболявания, е златната панделка. 

Напомняйки, че заболяванията при малките пациенти са лечими във висок процент и че страната ни предоставя адекватни условия  и средства за лечение на малките пациенти, по темата търсим проф. д-р Мария Спасова  - началник на Звено по детска онкохематология към клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св.Георги“.

Размисъл на една травматична тема от жестоко време предлага журналистката и авторка на книгата „За евреите и други демони. Епохи, етюди, есета“ Еми Барух. За човешкия път, който изминаваме, идвайки от „века, който дефектира, заради неспособността ни да съхраним и пренесем мълчанието“ около около болезнените факти, наред с крясъка и начина, по който разказваме собствената си история – интервю с авторката.

В минутите за култура след 9 ч. – интервю с авторката на книгата „Васил Левски: „Да възкръсне България с пълна свобода“ -  проф. Вера Бонева преди представянето на нейния труд, посветен на малко проучени или пространно интерпретирани теми от живота и дейността на Апостола в Регионалния исторически музей Пловдив.

„Добро утро, Ден“ и в четвъртък гостува Виктор Янков от фондация „Пловдив 2019“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цветна неделя с „Шейкър“

Заедно сме на Цветница. Честит празник! Символ на възраждането на природата и душата, на прехода от зима към лято. В християнството душата е "носителят" на действията на човека, на неговите мисли, надежди и емоции. Днес говорим с Венцислава Великова, писател и творец, за първия фестивал на нематериалното културно..

публикувано на 27.04.24 в 16:05

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55