Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкозаболяванията при децата са лечими до 90 процента

Датата 15-ти февруари свързваме с Международния ден в подкрепа на децата, болни от рак. Идеята е на този ден да се разпространи убеждението, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добратат медицинска и психологическа грижа. 

"Злокачествените заболявания при децата са множество и много различни от тези - при възрастните.  Всяко едно от тях принадлежи към групата на редките болести. Годишно от тях заболяват между 150 и 200 деца. Това са заболявания, за които се мисли по-рязко , затова насочеността по тази тема е много важна, защото понякога се стига до по-късно поставяне на диагнозата.  Най-честото от тези заболявания - острата лимфоплазна левкемия е лечимо в много висок процент от случаите в наши дни - 80,90% от децата могат да бъдат излекувани още с лечение на първа линия и да забравят, че са били болни от злокачествено заболяване." Това заяви проф. д-р  Мария Спасова - началник на Звено по детска онкохематология към клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Св.Георги".

По думите й между  поставената диагноза в никакъв случай не е равна на обреченост. Засегнатите деца могат да имат внуци от това дете с цената на продължително и сложно за цялото семейство лечение.

Проф. Спасова уточни, че лечението в България следва международни и европейски протоколи. Методите на лечение са различни, в зависимост от диагнозата - дали става въпрос за болест на кръвта - левкемия, или солидни злокачествени тумори.. 

"При левкемия единственото лечение е химиотерапия, като се следват утвърдени протоколи в трите центъра в страната - София, Пловдив, Варна.

При солидни тумори лечението е комплексно и това прави сложността на лечение по-висока, защото трябва различни екипи във времето да се намерят в лечението на децата и те да бъдат координирани."

Семействата не са обременени с доставянето на  лекарства, защото има утвърдени механизми дори за нерегистрираните. Те се заплащат от НЗОК, а единственото, което се изисква от семейството, е да подаде допълнително документи за доставянето им. Съществува и механизъм, по който се предоставят и скъпоструващи и иновативни терапии, когато тяхната ефективност и безопасност са  доказани с научни данни.

"Така че  утвърдени механизми в страната има, независимо от липсите и тези механизми работят добре".

Една от основните причини пациентите да изберат лечение извън страната, е недобрата информираност за възможностите за лечение в България и съществуващото недоверие към здравната система, което невинаги е оправдано. В случаите на необходимост, когато медицински се налага и би било по-добре нещо да бъде направено в чужбина, самите ние инициираме подаване на документи към НЗОК. Тогава лечението също се заплаща с публични средства."  

Интервюто - звуковия файл:  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55